Пенсиите да се вдигнат с 64 лв., мина на първо четене. ГЕРБ иска да няма таван, БСП - преизчисление, а ДПС - 120 лв. за всички

https://www.24chasa.bg/novini/article/10118753 www.24chasa.bg
Гълъб Донев СНИМКА: Велислав Николов

370 лв. минимална пенсия предлагат от "Има такъв народ"

Всички пенсии да се вдигнат с 12,5% от 1 октомври и това ще стане с увеличение на тежестта на стажа в пенсионната формула от 1,2 до 1,3 за всяка година. Това приеха на първо четене депутатите с актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. "За" гласуваха 148, а "въздържали се" бяха 48 депутати, а един гласува "против", като дебатите продължи над 2 часа. 

Това ще доведе до среден ръст на пенсиите с 64 лв.

С оглед на това всички пенсионери да получат реално увеличение се предвижда и вдигането на най-ниските и най-високите пенсии. С 60 лв. се увеличава таванът и от 1440 ще стане 1500 лв. на месец. Това е постигнато без увеличение на максималния осигурителен доход и съответно до вдигане на осигуровките на получаващите над 3000 лв. заплата.

Минималната пенсия от 1 октомври ще бъде 340 лв. Това ще доведе и до увеличение на пенсиите, които зависят от минималната - социални и инвалидни. Тук увеличението е с 13,3%.  Точно минималната пенсия  се оказа най-спорната по време дебата, като стана ясно, че всяка партия ще даде свои предложения между двете четения.

Социалната пенсия също ще се повиши, като предложението е тя да стане 170 лв., като тук увеличението е средно с 14,3%. Предвидено е бонусът от 50 лв. да остане до септември, за ад има плавен преход и хората да не бъдат ощетени. За най-бедните пенсионери е предвидено и допълнителна помощ. Така всички възрастни, чиито пенсии са под линията на бедност, която през тази година е 369 лв., ще получават добавки, за да могат да я стигнат. Това според разчетите ще са 413 хил. души, които са на възраст над 65 г. 

Целият пакет ще струва 399 млн. лв. до края на годината и 1,8 млрд. лв. през 2022 г. Докато през 2023 г. ще бъдат нужни още  2,2 млрд. лв.

Още в началото на дебата в Народното събрание служебният социалният министър Гълъб Донев отчете, че с предложението ще се вдигнат парите на абсолютно всички пенсионери. 

"Възмутена съм! Гледаме съдбата на над 2 млн. пенсионери, а залата е празна. Не ви ли интересува, господа депутати, съдбата на тези хора? Нима забравихте за какво се клехте?", попита в началото на изказването си Мика Зайкова от "Има такъв народ". И първа от политиците поиска минималната пенсия да се повиши на 370 лв. Припомни, че тя е плод на политическо решение и кореспондира малко с осигурителния принос в системата. "Това е причината да съм безкрайно учудена, че сте решили да лишите с 10 лв. хората на минимална пенсия. 889 хил. души са на минимална пенсия, а това хора, които имат достатъчно трудов стаж, но са получавали малко пари. Досега те взимаха 50 лв. като добавка, а сега ще взимат 340 лв. Само не ми обяснявате, че през социалното подпомагане  ще добавяте до линията на бедност. Още тази година тя трябваше да е 413 лв. Получаването на помощи до прага на бедност е бъдещо несигурно за българските пенсионери", категорична бе Зайкова. 

Всички български пенсионери сега гледат към нас, и не мислете, че това е конфликт на интереси, защото аз съм пенсионерка, пошегува се в типичния си стил Зайкова. И припомни на Донев, че заместващият доход в Европа е най-малко 70% от заплатите, докато в България той е 35%. Ние сме най-бедните, хайде, да се погрижим за българските пенсионери и вместо да ги мъчим с доплащания от социалните - да направим минималната пенсия поне 370 лв., за да бъдат хората сигурни и да знаят, че при нова криза ще имат поносим размер на пенсиите за българските условия. Ако в пенсионери се чудят на кой курорт да отидат, то бг пенсионерът се чуди как да си купи хляб, олио и захар.  И поиска в бързи темпове тежестта на стажа да стигне до 1,5,  което бе заложено в реформата "Калфин". Според нея това трябва да се случи в близките 5 г.

Бившата социална министърка Деница Сачева пък напомни, че правителството "Борисов" 3 взе решение по време на пандемията да се изплащат по 50 лв. по време на пандемията, защото са една от най-уязвимите групи. През април пък бяха раздадени по 120 лв. на 390 хил. души с пенсии между 300, 01 и 369 лв. Бяхме упреквани, че тази помощ е предизборна, но тя се изплати след изборите, напомни Сачева.

От 1 септември над 20 хил. мъже и жени ще започнат да получават втора пенсия и ние се погрижихме да променим правилата, за да няма ощетяване, напомни тя. Сачева обясни, че групата на ГЕРБ-СДС остро се противопоставя на това да се взимат прибързани и предизборни решения от служебното правителство. Според нея това решение трябва да се взима от редовен кабинет, защото служебното не носи политическо решение. Това е причината ГЕРБ- СДС да предложи бонусът от 50 лева да се вдигне двойно и да стане 100 лв. Той обаче да се дава само по време на кризата. Освен това между двете четения ще внесат предложение да отпадне таванът на пенсиите. Максимална пенсия от 1500 лв. е абсолютно неприемлив за нас, защото по този начин броят на хората ограничени от тавана ще се вдигнат от 24 хил. на 36 хил. Това ще е мощен стимул хората да се осигуряват на реалните си пари, каза още Сачева.

БСП подкрепа предложенията на служебното правителство, защото смята, че това е първа стъпка към по-достойни пенсии. Между първо и второ четене пък ще предложат пенсиите да се преизчислят с осигурителен доход от 2018 г., съобщи от трибуната депутатът от БСП и шеф на социалната комисия Георги Гьоков. И припомни, че това е принципна позиция на БСП. Според него в бъдеще трябва да се мине и към промяна на "швейцарското правило", по което всяка година пенсиите се осъвременяват.  сега процентът на повишаване се формира от 50% от инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход. Според него съотношението може да стане 75/25 с превес за средния осигурителен доход.

ДПС ще предложи по 120 лв. да получават пенсионерите за последните три месеца на 2021 г . Напълно справедливи решения трудно могат да бъдат постигнати. По въпроса дали трябва да има актуализация на бюджета на ДОО, дали да има повишение на пенсиите, ние от ДПС имаме ясна позиция.  Тя е в посока на това да се търсят всякакви възможности в условията на криза, в условия, в които инфлацията се повишава, в условия на вдигане на цените на стоките от първа необходимост, категорична и ясна трябва да заявим, че доходите от пенсии трябва да бъдат увеличени", обясни от трибуната Хасан Адемов от ДПС.

  Цецка Бачкова от ДБ обясни, че предложението на служебното правителство следва логиката на осигурителната система и това е причината те подкрепят предложението за вдигането на пенсиите през стажа. Даде положителна оценка и допълнителната помощ през социалното подпомагане за най-бедните пенсионери над 65 г. Обясни, че трябва по-добре да се уредят пенсиите на хората, които са се осигурявали и в чужбина. Трябвало да се търси и решение за изоставането на старите и новите пенсии. Съпартиецът ѝ Мартин Димитров също обясни, че справедливостта трябва да бъде основен критерий и по този начин се слага точка на популизма с раздаваното на 50 лв.  

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ подкрепя всяко предложение, което ще даде и 1 лв. повече на пенсионерите. Нашето предложение е минималната пенсия да достигне линията на бедност – 369 лв. или 370 лв. Това е справедливото решение и не трябва да има възрастен човек, който да получава по-малко от това, което е получавал през септември", заяви от трибуната Мая Манолова. Обясни, че с предложението на служебния кабинет за 12,5 % средно увеличение на всички пенсии ще има хора, които ще получат с 10 лв. по-малко. Апелът ни е да подкрепим, като първа стъпка към преизчисляване на пенсиите, предложението на служебния кабинет. След като бъдат актуализирани пенсиите и минималната пенсия достигне 369 лв., добавката от 50 лв. в COVID-криза да бъде включена в бюджета поне до края на тази година, допълни тя.  Предложението на служебния кабинет ще струва 133 млн. лв. месечно или 399 млн. лв. до края на тази година. Нашето предложение е с 21 млн. лв. повече на месец. В края на тази година ще са нужни 462 млн. лв. Парите на българските граждани, внесени през данъци и осигуровки, трябва да отидат при българските граждани, така че 462 млн. лв. за подкрепа на пенсионерите е напълно справедливо, заяви Манолова.

Цинично и нечестно спрямо българските пенсионери е ГЕРБ да се противопоставят на преизчисляването на пенсиите. 13 години не им стигнаха да преизчислят пенсиите, а 60 % от възрастните хора живеят в риск от бедност. Очакването е на прага на три кризи да се обединим поне в подкрепа за най-уязвимите, а вие от ГЕРБ сте най-големият им длъжник, каза Манолова по време на дебата. Отново заяви, че пенсиите трябва да се преизчислят с актуален осигурителен доход. Минималната пенсия пък трябва да е равна на линията на бедност от 369 лв. Предлага се социалната пенсия за старост да е 170 лв. "Може ли един човек да оцелее със 170 лв. на месец?", попита Манолова. 

"Дебатът за актуализацията на ДОО още веднъж показа, че качеството на живот на голяма част от българските пенсионери се осигурява от дохода от пенсия, като той бе съсредоточен от минималния размер на пенсия и показва до каква степен са задълбочени до каква степен са задълбочени неравенствата", каза в заключение Донев. обясни, че вдигането на пенсията до 369 или 370 лв. ще изравни 1,6 млн. пенсионери без да се отчита приноса им и така се вкарва допълнителна несправедливост. И този, които се осигурявал 15 г., и този, който се осигурявал 40 г. ще получават една и съща пенсия, което е несправедливо, каза още той. Обясни, че предложението на служебното правителство се придържа към основните принципи на системата и дава възможност всички пенсии да бъдат повишени със средно 12,5%.