Решенията по "Зелената сделка" да се вземат заедно с гражданите и бизнеса, призова еврокомисарят Мария Габриел

https://www.24chasa.bg/novini/article/10122941 www.24chasa.bg
Еврокомисарият Мария Габриел и министърът на регионалното развитие на германската провинция Саксония Томас Шмидт разговаряха за "Зелената сделка" вчера с журналисти в Стара Загора. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Тракийският университет в Стара Загора се очертава като двигател на бъдещите промени в икономиката на региона

Ще бъде ползван богатия опит на германската провинция Саксония

Решенията по "Зелената сделка" да се вземат заедно с гражданите и бизнеса, като целта е за се запазят работните места. Това е особено важно за регион като Стара Загора, където от закриването на централите на въглища ще бъдат засегнати хиляди. Но възможностите на района са големи за развитието на биоикономика, на IT-сектора, трябва да се мисли за съхранението на водорода. Това посъветва днес в Стара Загора еврокомисарят Мария Габриел. Заедно с делегация от германската провинция Саксония, водена от министъра на регионалното развитие на областта Томас Шмидт, тя участва в организирана от Тракийския университет голяма дискусия на тема "Трансформация на икономическия модел към нисковъглеродна биоикономика, кръгова икономика, основана на науката, иновациите и дигитализацията"..

Мария Габриел сподели своята позиция след въпрос на "24 часа" дали България не бърза да закрие своите топлоцентрали на въглища, след като Европейската комисия не дава конкретни срокове кога да стане това в рамките на "Зелената сделка". "Аз не участвам в прегорите нито от името на ЕК, нито от името на България и не определям сроковете", уточни еврокомисарят.

Министър Шмидт сподели опита на своята провинция, в която две въглищни мини ще продължат да работят до 2038 година. Той разказа, че в това производство са заети около 17 хиляди души. Сред тях засега няма напрежение, но с активната помощ на науката вече се търсят алтернативни производства за региона, хората ще бъдат ангажирани и предстоящата след закриването на мините рекултивация. Със закон федералното правителство на Германия отпуска 40 милиарда евро от бюджета на страната за плавен преход в четирите провинции на страната, засегнати от "Зелената сделка", отделно те ползват и европейски средства. С парите са изгражда инфраструктура - пътища и железопътни линии за новите производства, социални придобивки като детски градини, отделят се средства за научни изследвания и развитие на туризма.

Но за вас е важно преди да харчим пари да определим целите, които искаме да постигнем. Вече работим по 54 различни проекта, изтъкна министър Шмидт. 

България и конкретно регион Стара Загора може да се възползват от богатия опит и да взаимства от научните и професионалните практики на област Саксония по пътя към устойчив и плавен социален и икономически преход на региона, стана ясно от разговорите в Тракийския университет. Със своя голям научен потенциал българското висше училище се очертава като основен двигател на предстоящите промени заради "Зелената сделка".