"Мисионис" край Търговище не е крепост, е град, просъществувал няколко века

https://www.24chasa.bg/novini/article/10123242 www.24chasa.bg
Разкопките показват, че Мисионис край Търговище е бил град, а не крепост. СНИМКА: Архив

"Мисионис" край Търговище не е крепост, а град, просъществувал няколко века. Тази теза се налага и от находките от тазгодишното археологическо лято в района, обявиха на пресконференция днес археолозите проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов - ръководител на обекта, съобщи БТА. По думите им, по разкриването на подробности предстои да се работи през следващите поне десетина години.

Сезонът тази година е един от най-продължителните и най-добре финансираните. В разкопки и консервация ще бъдат вложени общо 350 000 лв., осигурени от държавата, от община Търговище и от дарители.

Засечени са общо осем сгради; две от тях - напълно проучени, датирани с монети. Други пет "говорят", че това е ранноантичен град на върха на планината с предварително планирани улици /с дължина 20-25 м/, които се събират в равнината. С обществени сгради и църква. Градът е изграден през 5-6 в., какъвто си го представят римляните, и е просъществувал до 14-ти век, допълни професорът.

Все по-ясно се очертава и хипотезата, вече подкрепена и от проф. Пламен Павлов, че битката в 814 г. на хан Крум с император Никифор е била не във Върбишкия проход, а в прохода "Боаза", в подножието на "Мисионис", допълни Овчаров. Според него няма логика да се преминава през Южна България, за да се стигне до Средец, след като оттук е по-пряко. Изводът се налага логично и от находките от предишни години, дообогатени от сегашните.

Стефан Иванов обобщи, че сезонът е успешен. Работи се на площ от 700 кв. м - лош терен, но благодатен на находки. Досега те са над 400, някои от тях вече са предадени за обработка и реставрация във Велики Преслав.

Окончателно проучена е Епископската резиденция. Предстои аварийна консервация и укрепване на стените. Именно епископията ще бъде интересна за туристите. Тя е просъществувала до края на 6-ти век, а достъпът до нея е бил ограничен - само чрез една улица. Разкрити са и шест просторни сгради, вероятно обслужващи базиликата и дейността й, допълни Иванов.

Сред находките преобладават монети, парчета от саби, бойни топки /останки от голямата битка при завладяването на града от османските турци и опожаряването му/, гърнета и коланни апликации. Ценно е сребърно съкровище - стопени монети /аспри/, във форма на кюлче, за които археолозите хранят надежди, че ще бъдат реставрирани.

Разкопките ще продължат до октомври, работено е и по довеждащата инфраструктура, за да стане обектът по-достъпен за туристите.