"168 часа": Болният Ал Капоне бълнувал за скрито в имението му съкровище

https://www.24chasa.bg/novini/article/10129516 www.24chasa.bg

Американски престъпник номер 1 споделил пред брат си, че търсил един от сейфовете в гориста местност, но забравил мястото, на което го е закопал

След смъртта му откриват къща в Онтарио, наричана Крепостта, където се криел, докато властите го издирват

Службите са категорични – Алфонсо Капоне успява да се превърне в най-богатия гангстер за времето си благодарение на рекордните 100 милиона долара, които печелел само за година. За справка – към днешна дата тази сума се равнява на над 1,5 милиарда долара. Всички обаче се питат дали приживе престъпник номер 1 на Америка е успял да изхарчи всичко това?

Криминалните архиви за него ясно свидетелстват, че парите били изкарани от множество престъпни дейности, които Белязания управлявал преди да попадне в легендарния затвор "Алкатрас". Цялото богатство на криминалния бос идвало от контрабандата на алкохол, хазарт, рекет и публични домове. Службите стигат до извода, че само едно от казината му носело по 300 хил. долара годишно, а един публичен дом - по 230 хил. долара.

Мафиотът се превръща и в един от малкото, които могат да се похвалят със забравени тайници не само на пари, но и на огромни количества стока. Твърди се, че неговите приближени сами разказвали пред властите за пътищата, които били изградени като трафик мрежи. Те били изключително сложни, така че разследващите по никакъв начин да не заподозрат за тях.

Още по-интересното било това, че доверените на гангстера обяснявали как по част от маршрутите заравяли бутилки алкохол. Причината – не успявали да пренесат всичко, тъй като количествата били огромни. По-късно обаче забравяли къде са скривалищата. Това не се оказвало особен проблем, защото компенсирали с нови количества. И до ден днешен се твърди, че в гористи местности, дълбоко под земята все още могат да бъдат намерени проядени сандъци с алкохол, които са били собственост на Капоне, но изглежда любопитството на иманярите не е насочено към тях.

Те продължават да се питат къде може да са разположени тайниците, в които хората на топмафиота са прибирали милионите, които не успявали да изхарчат. Същия въпрос си задават не само властите и роднините му, но и неговите врагове, които знаели добре финансовото състояние на гангстера. За скритите пари признава и самият Алфонсо. През последните години от живота си, когато сифилисът вече е замъглил напълно съзнанието му, а разсъжденията му са като на 12-годишно дете, той разказвал за големи богатства. Допълвал, че по негова поръчка хората му ходели с лопати и сейфове до гори, за да ги заравят на набелязани места. За подобно имане споделил лично пред брат си Ралф.

"Част от парите прибирах в различни банки, но бяха изключително много – обяснявал той. - Другите решихме да поставим в сейфове. Някои просто заровихме. Когато отидох да ги търся, за да ги взема, не успях да ги открия. Може и да съм объркал мястото. Имахме много скривалища. Такива тайни места има дори и в имението ми." В същия дом Капоне прекарва последните мигове от живота си.

След като е пуснат за лечение в къщата си, огромната сграда е опасана с подслушвателни устройства. Идеята била Белязания да признае за престъпления, които е извършил, или пък да загатне къде се намират мръсните пари. Поставянето на подслушвателните устройства никога не е оспорено от близките на престъпник номер 1. Семейството му се съгласява да има такива, тъй като Алфонсо не излежава цялата присъда, която му е дадена, а е пуснат много по-рано. До последно американското правителство има съмнения, че гангстерът се преструва на болен с едничката цел да отърве затвора.

Какво се случва по-късно четете ТУК