Стефан Янев: Няма да има задължителна ваксинация, мерките трябва да са щадящи за бизнеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/10131563 www.24chasa.bg
Снимка ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

"Дали сме в пика или той предстои, тепърва ще видим. Мисля, че обществото е добре информирано относно плана на здравното министерство, както и по отношение на мерките, които се взимат. По отношение на здравната система - взети са мерки и е направен план. Където е необходимо, ще бъдат разкрити нови клиники". Това заяви служебният премиер Стефан Янев, който заедно с образователния министър Николай Денков посетиха Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в Медицинския университет – София. 

Другият аспект е ваксинацията, имаме повишаване на ваксинираните при хората над 60 г. Чета различни неща за задължителна ваксинация. Няма такова нещо това е личен избор, каза Янев. Той бе категоричен, че няма да има и лотарии и бонуси за ваксинирани. Всеки един има право да управлява личния си живот и личното си здраве. В това отношение не правим никакви решения. Появиха се идеи за ваучери и стимули. Пак повтарям, това е въпрос на лично решение. С каквито и да е кампании, ако човек не иска да се ваксинира, той няма да го направи, каза още Янев.  Третият аргумент, който искам да изтъкна, относно вълната и мерките, е, че ние като правителство се стараем мерките да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. Той трябва да работи, животът трябва да тече достатъчно нормално. Разбира се, ние сме достатъчно отговорни, всеки един от нас, в случай на необходимост ще вземем индивидуални мерки", посочи Стефан Янев.

Обясни, че възможностите в момента за бонуси на медиците на първа линия са изчерпани и трябва да има актуалицазия на бюджета.

Денков разясни, че има време до 15 септември. Виждате, че оценката, която се прави е за седмица. Изчакайте да наближи първия учебен ден и ще има яснота. Навсякъде, където е възможно учебната година ще започне присъствено, каза още Денков.