"168 часа": Претърсват имоти на Калабрезе за записи с други мафиоти

https://www.24chasa.bg/novini/article/10133047 www.24chasa.bg

През 2010 г., зад картина в мазето му намират микрокасети, от които са разкрити едни от най-известните разстрели през последните четири десетилетия

15 плика със 728 481 долара в банкноти, 1000 откраднати бижута и седем заредени огнестрелни оръжия. През 2010 г. федерални агенти от Чикаго се натъкват на зашеметяващата находка, скрита зад семеен портрет, поставен на стената в мазе. Това, което намират, не ги учудва особено, защото имотът е собственост на един от най-известните мафиоти Франк Калабрезе-старши, познат още и като "Подземния убиец".

Откритието се оказва особено важно не заради голямата сума пари или скъпоценностите, а заради записващи устройства, прибрани близо до пистолетите. По-късно ще се окаже, че чрез тях Калабрезе е записал тайно не един разговор с други мафиоти, докато заедно обсъждали престъпните си дейности. В купа агентите попаднали и на дузина използвани микрокасети, включително една, върху която било изписано името на вече осъдена фигура от криминална група. В скривалището имало дори и ръкописни бележки, както и счетоводни книги, в които били подробно описани предполагаеми изнудвания и хазартни дейности.

Откритието тогава помага изключително много на властите в процеса срещу бандата на Калабрезе, който започва през 2007 г. и буквално разтърсва Чикаго. По време на него се появяват десетки свидетели, които разказват за едни от най-известните убийства на гангстери през последните четири десетилетия.

Но това съвсем не е всичко. Благодарение на намерените доказателства в чикагския имот на Франк случаят става известен и на международно ниво. Причината – записаните разговори уличавали и други знакови мафиоти, които до онзи момент били безнаказани, тъй като срещу тях липсвали улики за извършени престъпления.

По-късно ще стане ясно, че Калабрезе правил записите в случай че някой от съратниците реши да го предаде. Той щял да предостави цялата информация за него на властите като възмездие.

Как се стига до намирането на "златната мина", четете ТУК.