Защо блок чудо в Милано изгоря като факла от най-обикновен пожар

https://www.24chasa.bg/novini/article/10136195 www.24chasa.bg
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Как е възможно модерен 18-етажен блок, построен в Милано според най-новите технологии преди 10 г., да изгори за минути като факла зарaди най-обикновен пожар? Този въпрос си задават всички след огнения ад, който на 29 август превърна в скелет футуристична сграда на ул. “Антонини” в Милано и остави без жилища 60 семейства.

Единствено заради готовността им да се евакуират и реакциите на пожарникарите нямаше жертви.

Сред загубилите

дома си е и

италианският

рапър Махмуд,

спечелил голямата награда на фестивала в Сан Ремо през 2019 г.

Сега по дърветата в парка под опожарената Торе дел Моро, както се наричаше високата 60 метра сграда, се стелят фрагменти, наподобяващи паяжина. Това са остатъците от пластичния материал, смесен със стъклена вълна, от който е била направена фасадата.

Панелите ѝ на практика са изгорели лесно и бързо като картон, пише в. “Кориере дела сера”, цитирайки прокурора Тициана Сичилиано. Обикновен пожар, тръгнал заради късо съединение или прегряла свръхзаредена батерия на телефон от жилище на 15-ия етаж, е довел до обгръщането на цялата сграда в пламъци само за 15-ина минути.

Огнеборците не могли да използват вътрешната противопожарна система на блока, защото не функционирала. Според първите пожарникари, пристигнали в горящия блок, аварийното стълбище и някои от етажите били толкова изпълнени с дим, че означавало, че не работели нито въздушната инсталация, нито вратите, които трябва да отделят пространствата в случай на пожар. Видеото от пожара показва как пламъците се разразяват необичайно бързо от горе надолу в блока по двете му фасади. Това кара експертите да мислят, че именно те са послужили като гориво и ускорител за огъня.

Външните страни на сградата били облицовани с материала аlucobond – своеобразен сандвич от тънкo алуминиевo фолио и лек изолиращ материал, който всъщност е послужил като “бензин”. 

Празното пространство между алуминиевите листове пък дало кислород. Италианските магистрати сега разследват групата строител на сградата “Моро коструциони”, закрита преди години и трансформирана във фирма за недвижими имоти, както и фирмата от Пиза, реализирала облицовката на сградата. Следователите са иззели останките от изгорелите елементи и части от останалите здрави елементи по сградата, но за резултатите от изследването е необходимо много време. Трябва да се разбере

какъв точно е

запълващият

материал

във фасадните панели. Също и дали са били монтирани правилно и дали са използвани непредвидени от правилниците изолиращ материал и пяна. Както и за лака, с който е била лакирана външната част на сградата. Т.нар. аlucobond е много често използван материал при всички нови сгради и днес той е сертифициран като огнеупорен и труднозапалим. През 2011 г., когато е завършена сградата, нормативите не са предвиждали използването на огнеупорен материал по фасадите им. Едно е обаче да го използваш или не, а друго е, ако си използвал материали, благоприятствали и подхранили пламъците, смятат магистратите.

Някои от жилищата са напълно разрушени, други – отчасти. 

Пожарът в Торе дел Моро можеше да се превърне в трагедия с

много жертви,

ако не беше

бързата реакция

на 32-годишния

Сам Наби

от персийски произход, който живеел на осмия етаж. Той и няколко други обитатели, които първи усетили миризмата на изгоряло, започнали да тичат по етажите и да звънят и чукат на всички врати. Мнозина научили за пожара от чата в групата в уотсап на блока. “Сега си давам сметка, че мястото, където живеех и където бяха всичките ми вещи, изгоря като факла, унищожавайки голяма част от живота ни”, казва пред “Кориере дела сера” Сам Наби.

Според него за 7 минути пламъците изяли всяка част от апартамента му. Днес семейството му живее на хотел, подобно на много други. Под скелета на изгорелия блок пък има гробище на десетки опожарени коли – на партера е имало гараж на магазин.  Унищожени са и намиращите се на долните етажи ресторант, заведение за фастфуд, офиси.

Въпреки че всички обитатели на блока се спасиха от пожара, те загубиха всичките си спестявания, инвестирани в апартаментите и покъщнината. На практика те се озовават в ситуацията на хора, пострадали като при земетресение. Гаранцията на блока била за 10 г. от построяването му и те вече са минали. Според сп. “Еспресо” фирмата “Моро” прибрала десетки милиони евро от продажбите на апартаментите навремето. 1 кв. м струвал над 5000 евро.