Парно ще има, но по-скъпо и с риск ЕК да глоби България за мръсен въздух (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10136446 www.24chasa.bg
Близо 2 часа продължиха дебатите дали парламентът да се намеси в казуса със столичната то плофикация. Решението бе отложено за днес.

Нямало как всички да минат на ток в София, ще се срине мрежата

Депутати се готвят да дадат още 36 месеца на столичната топлофикация да покрие изискванията на ЕС за екологично производство, иначе трябва да спре веднага

Софиянци ще могат да се къпят с топла вода и да се топлят с парно през зимата, но на по-висока цена и с риск Еврокомисията, която вече води наказателна процедура срещу България за мръсен въздух, да наложи санкции от 50 000 лв. на ден.

Опасността 405 000 домакинства в столицата да останат на студено през зимата бе причината за бурно заседание на енергийната комисия в парламента във вторник.

Причината - Министерството на околната среда и водите не включи четирите централи на столичната топлофикация в дерогацията, която дава възможност да отделят 100 милиграма азотни оксиди при производството на топлинна енергия. В преходния период, който е изтекъл на 17 август 2021 г., нормата е била 200 милиграма и столичното дружество я е покривало, но не може да се справи с новите изисквания.

Това даде повод на депутатката от “Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова да обяви по-рано във вторник, че 1 млн. столичани ще останат без парно, защото е отнето комплесното разрешително на топлофикацията. На заседанието на комисията стана ясно, че това не е вярно, столичното парно ще продължи да работи, но в нарушение на разрешителното си.

Министърът на околната среда Асен Личев поясни пред комисията, че евродирективата за емисиите във въздуха е влязла в сила на 17 август 2017 г. Месец след това

министерството

уведомява 26

големи горивни

инсталации какви

мерки трябва

да вземат,

за да отговарят на изискванията. Срокът за изпълнение на мерките и инвестициите, за да се постигне отделянето на 100 милиграма азотни оксиди на 1 куб. м, е бил 31 декември 2020 г., а окончателно “мандалото е паднало” на 17 август тази година, посочи Личев.

“Топлофикация София” не е получила отлагане на срока за новите изисквания, защото не била направила никакви капиталови разходи, за да се приведат нейните тецове в съответствие с нормата.

Шефът на топлофикацията Александър Александров заяви, че в никакъв случай

софиянци не

трябва да се

притесняват, че

може да има

проблеми

с топлоснабдяването. Той допълни, че парното било най-екологичното решение за отопление на града. За преминаване на ток не можело да се говори, тъй като мрежата нямало да понесе натоварването.

Изпълнителният директор на “ЧЕЗ Разпределение” Виктор Станчев също потвърди, че песимистичен сценарий със спиране на топлофикацията в София не може да има. Такъв товар - заместване на 450 мегавата топлинна мощност с електричество, ще постави под риск захранването на столицата, каза Станчев.

Министърът на енергетиката Андрей Живков също повтори, че енергийната мрежа няма да понесе такъв товар. Каза още, че от 2017 г. за инвестиции за намаляване на азотни оксиди от инсталациите на столичната топлофикация не са похарчени пари. За момента проблем няма, но в бъдеще ситуацията можело да се отрази на енергийната сигурност.

“Ако се прибавят задълженията на топлофикацията към БЕХ и “Булгаргаз”, картината ще получи съвсем друга окраска”, каза министърът. Само към БЕХ те са към 750 млн. лв.

Тезата, че София

ще има парно,

но в разрез

със закона,

беше повтаряна

не един път,

което предизвика бурна реакция на част от депутатите.

Тези от ГЕРБ в лицето на бившите министри на енергетиката Теменужка Петкова и Делян Добрев питаха агенцията по околната среда не може ли да се приложи член от закона, който третира като прекомерни разходи за намаляване на емисиите. И дали това не е достатъчно основание за получаване на дерогация за дружеството.

От агенцията контрираха, че инвестициите са записани още през 2012 г. и вече почти 10 г. нищо не е направено.

Арман Бабикян от “Изправи с БГ! Ние идваме!” заяви, че софиянци ще имат парно, но с незаконно функциониращо дружество, което нищо не е правило от 2005 г.

Шефът на топлофикацията Александър Александров реагира, че дали дружеството работи законно, или не, ще реши съдът. Компанията обжалвала актуализацията на комплексното разрешително, в което е заложена новата пределна норма на азотни оксиди.

Някои депутати питаха защо отсъства от заседанието на комисията столичният кмет Йорданка Фандъкова. Елен Герджиков - председател на Столичния общински съвет, заяви, че не кметът, а общинският съвет е принципал на дружеството, и благодари на депутатите за заседанието, на което се надявал да се търси решение. Виновници за състоянието на това дружество има и те са предмет на различен разговор, в който аз бих участвал, каза Герджиков.

Той поясни, че

в момента и

дума не можело

да става не само

за спиране на

топлофикацията,

но и за намаляване на капацитета на работа.

След оживените дебати председателят на комисията Иван Хиновски предложи комисията да гласува решение, с което да бъдат дадени 36 месеца, в които дружеството да постигне нормите. Предвиждаше се то да се гласува в залата.

Депутати от ИТН и Мая Манолова от “Изправи се БГ! Ние идваме!” реагираха, че така се дава индулгенция на едно дружество, което не е зачело евродирективата. В крайна сметка гласуването на решението бе отложено за сряда.

А новината за по-скъпото парно бе поднесена от шефа на КЕВР Иван Иванов. Той съобщи, че

в регулатора

имало писмо от

директора на

топлофикацията

който предлагал

промяна на

цената от

септември

Иванов поясни, че няма как това да стане, тъй като цената се променя не по-често от 6 месеца и то при драстични промени на цената на природния газ. Комисията наблюдавала движението на цената на синьото гориво и ако тя не се намали в следващите месеци, от 1 януари ще има и нова цена на парното.

Шефът на столичното парно Александър Александров твърди, че до три години дружеството ще може да покрие евроизискванията за екологично производство на парно и ток.

В столичното

парно ще правят

когенерации, които

да горят и водород

Планът за трансформация се готвел от консултанти, наети и платени от правителството на САЩ

Няма да съм аз директорът, който ще похарчи 200 млн. лв. в котли, които са изградени през 1967 г., а след една или две години ще се наложи да инвестира в качествено нови инсталации. Тоза заяви шефът на столичната “Топлофикация” Александър Александров по време на дебата в енергийната комисия за липсата на инвестиции за постигане на нормата от 100 милиграма азотни оксиди на 1 куб. м.

14 от най-големите фирми в света са идвали да инспектират инсталациите. Казали са, че ще вземат парите, но няма как да се постигнат евронивата на азотните оксиди при тези стари техники и технологии.

Александров се спря и на отношенията на дружеството с агенцията по околната среда, пред която топлофикацията е изразила желание за дерогация още през 2018 г. Шефът на столичното парно заяви, че компанията е направила възможното за намаляване на азотните оксиди, но

при инсталации от 1967 година,

каквато и модернизация да се направи,

няма как да се постигнат евронормите

От 2017 г. досега са изпълнявани доста мероприятия, подобрени са горивните инсталации, това е довело до значително намаление, но далече от желаните 100 милиграма азотни оксиди на 1 куб. м.

В крайна сметка сега минаваме към изцяло нова технология, в търсене на съвсем различен начин на произвеждане на топлинна енергия, така че той да може да позволи в следващите 50 години да покриваме норми, които са съпоставими с европейските, каза Александров.

В края сме на избор на изпълнител на RDF инсталацията. Много хора се отнасят към RDF-a като към продукт от обработката на отпадъците на София, но това е първата значителна замяна на част от досегашните мощности, които са от 60-те години на миналия век, с нещо по-модерно. Нормата, която е зададена от консултанта, е в пъти по-ниска от екологичните норми на ЕК. Но това била само една малка стъпка, много по-големи се предвиждали в бъдещите когенерационни мощности, които

да бъдат направени така, че да

могат да работят с водород,

като очакванията са това да стане поне частично в следващите 5-6 години. Надявам се с напредването на технологиите и поевтиняването им водородът да бъде горивото на бъдещето, каза директорът на дружеството.

До края на годината топлофикацията ще има ясно изграден план за следващите 36 месеца, през които да направи качествени промени в начина, по който произвежда топлинна енергия, заяви Александров. Той посочи, че това, от което дружеството има необходимост, е не безкрайна дерогация, а такава, която да позволи през следващите три години да се изпълни планът за инвестиции. Той ще бъде изготвен от консултантите, които са наети от американското правителство с негови пари. “На базата на това ние ще направим качествено нова инсталация, която да произвежда топлинна енергия за софиянци. Надявам се с това да бъдат решени тези проблеми”, каза Александров.

Планът за трансформация е в работен вариант, ще бъде готов до средата на септември, след което ще бъде обсъждан в комисиите на Столичния общински съвет и към средата на ноември е възможно да бъде представен и в парламента.