От днес - пореден шок с газа, поскъпването е с 20,4%

https://www.24chasa.bg/novini/article/10138880 www.24chasa.bg
Открито заседание за цените на газа от 1 септември

Цените у нас с 20 на сто по-ниски от европейските, граждани и фирми били с ценово предимство от общо 100 млн. лв. от началото на годината

Природният газ да поскъпне с 20,48% от днес, 1 септември, реши  Комисията за енергийно и водно регулиране. Тя одобри цена от 69,40 лв. за мегаватчас, внесена сутринта от "Булгаргаз", което е с над 3% повече отколкото газовата компания предлагаше преди - 67 лв. В последните дни борсовите цени на синьото гориво са белязали нови по-нисоки нива. 

От комисията съобщават, че решението е прието в съответствие с условията на договора между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

В решението на Комисията е отчетена предложената на 1 септември от "Булгаргаз"  цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31 август и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за август 2021 г. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени, съобщава регулаторът.

Увеличената цена на природния газ за септември отразява тенденцията за продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. На проведеното открито заседание на 25 август шефът  на „Булгаргаз“  Николай Павлов поясни, че след внасянето на заявлението на 10 август цените на тези пазари продължават да се повишават и прогнозните цени за доставка за септември достигат 42,6 евро за мегаватчас. Въпреки увеличението, цената на природния газ за българския пазар остава с близо 20% по-ниска от усреднените цени на европейските газови борси.

По направените изчисления от „Булгаргаз“, благодарение на по-ниските цени за българския пазар, за периода от началото на 2021 г. досега за българските битови потребители и за бизнеса е осигурено ценово предимство в размер на 100 млн. лв.