80 страници от книгата на Петър Илиев - първа жертва във войната му с ДБ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10140194 www.24chasa.bg
Петър Илиев

Чака се заключението на етичната комисия на Софийския университет плагиатствал ли е авторът на “Компетенцията на Народното събрание”

80 страници от книгата на адвокат Петър Илиев “Компетенцията на Народното събрание” паднаха първа жертва на политическите престрелки между ИТН и ДБ.

Илиев, който е преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, бе обвинен в плагиатство, след като името му се появи като евентуален премиер в несъстоялото се правителство на Слави Трифонов. Впоследствие Петър Илиев бе номиниран само за министър на вътрешните работи.

На 4 август до ректора на Софийския университет бяха подадени три сигнала за плагиатство срещу Петър Илиев. А тази седмица стана ясно, че той е преиздал книгата си, но с 80 страници по-малко от първоначалния вариант. Обвиненията са, че Илиев е съкратил страниците, за които се твърди, че са приписани от труд на доц. Наталия Киселова.

Атаката срещу Илиев идва от “Демократична България”, обвини зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. В туитър той

изобличил

тримата,

подали сигналите

за плагиатство срещу Петър Илиев - Калоян Георгиев, Димитър Тачев и Калин Ангелов. От профилите им се вижда, че са близки или активисти на ДБ.

Заради истината. Това са хората, подали сигнал в юридическия факултет на СУ срещу адвокат Петър Илиев. СлочаеноС?! Не мислА!

Един е от математическия факултет, вторият от Богословския, а третият от Юридическия факултет.

Всички три сигнала са подадени на една и съща дата - 4 август. Яка координация, написа Йорданов. По-късно обаче се поправи, че Димитър Тачев не бил същият човек и се извини.

Пред “24 часа” доц. Наталия Киселова обясни, че няма представа кой е подал сигнала в етичната комисия на университета и добави, че “на полето на науката има място за всеки”. Тя не беше запозната и дали в книгата на Петър Илиев вече е с 80 страници по-малко.

“24 часа” потърси връзка с фейсбук групата “Правна лудост”, от която започнаха разкритията срещу Петър Илиев. Помолихме членовете да разкажат историята с труда на Илиев.

Слух за плагиатство е имало в Юридическия факултет още отдавна, ние също знаехме за него, затова решихме да направим собствена проверка, след като научихме, че има вероятност г-н Илиев да стане премиер, министър или вицепремиер. Ние нямаме връзка с която и да е партия. За нас няма свещени крави и всеки, създаващ безумия в правната ни система е потенциална муза на нашата сатира.

Не познаваме подалите сигнали за плагиатство. Чак днес научихме, че вероятно са лицата, посочени от г-н Йорданов.

Затова няма как да Ви помогнем да се свържете с тях.

Но може да помолите г-н Йорданов, той явно има достъп до профилите им във фейсбук. Така отговориха на въпроси на “24 часа” от фейсбук групата

“Правна лудост”,

които обясниха,

че държат на

анонимността си

Книгата не е преиздадена в точния смисъл на думата. Просто г-н Илиев е представил на издателството екземпляр с 80 страници по-малко от първоначалната партида. Кой го е създал, няма как да знаем. Но видяхме, че в сайта на издателството, книгата вече се води с по-малкото страници, но все още със стария ISBN, т. е. налице е подмяна на първоначалната информация. За щастие, в мрежата и в няколко библиотеки все още имаше данни за действителните страници на напечатаната от издателството книга, както и сканирано съдържанието ѝ, от което е видно, че в действителност е била напечатана книга от 698 страници.

Този нов единствен екземпляр явно е депозиран от издателството в Националната библиотека, но не като различна версия на старата книга, а като екземпляр от първоначалната партида, написаха още за “24 часа” от “Правна лудост”.

Ден по-рано от групата публикува във фейсбук “Нещо се случва с “Нова звезда”: Когато правихме разследването за плагиата Петър Илиев, на сайта на издателството пишеше, че книгата е от 698 стр. (скрийншот от клипчето на 1.8.), а и тя реално беше от толкова. Днес вече са обявени 618 стр.

Някой май прави

ново издание със

задна дата за

замитане на

следи...”

От групата дори помолиха “24 часа”: Ако научите нещо допълнително, ще Ви бъдем благодарни да споделите с нас, за да си изясним цялата картина. Особено интересно е кой е създал новата версия на книгата, с каква цел и дали същата е използвана пред Етичната комисия с твърдения, че всъщност това е първоначалната версия, т. е. като да не е съществувала истинската партида от печатницата, която е изкупена от г-н Илиев, преди да стане ясно, че е кандидат за висши държавни длъжности.

“24 часа” се свърза и с интернет книжарницата “Нова звезда”, издала през 2015 г. книгата на Петър Илиев. “Не коментираме, нямаме общо с него. Книгата “Компетенцията на Народното събрание” е издадена през 2015 г.,

не сме

преиздавали

нищо,

няма да коментирам”. На въпрос дали може да купим книгата, жената, която се представи като Радослава Люцканова, отговори: “Няма тираж тази книга, свършил е преди 6 г., има депозирани бройки в Националната библиотека”.

В сайта на интернет книжарницата “Нова звезда” описват книгата “Компетенцията на Народното събрание”, че е с корична цена 29 лв. и отстъпка 5,80 лв. Изданието е с меки корици и е 618 страници. Според описанието “настоящият научен труд e първото цялостно и завършено научно изследване, посветено на компетенцията на Народното събрание на Република България. Анализирани са правомощията на парламента в контекста на теорията за разделението на властите и нейното практическо прилагане в схемата на българския конституционен модел. Всяко едно учение за компетенцията на парламента има за своя основа определено разбиране за разделението на властите. Принципът на разделение на властите е от фундаментално значение за базовото оформяне и моделиране на рамката при конституционноправната уредба на компетенцията на парламента и включените в нея правомощия”.

“24 часа” потърси информация и от библиотеката в опит да разберем колко страници е книгата, депозирана там. Обещаха да разговарят по-късно, но това не се случи до редакционното приключване на броя.

От Софийския университет обясниха, че са потвърдили, че има основание да подадат сигналите на етичната комисия и са го направили. Оттогава процедурата върви, както е описана във вътрешните правила на висшето училище. Щом има резултат, медиите ще бъдат информирани.

В същото време се оказа, че хората, които според Тошко Йорданов са подали сигналите, не са познати в СУ.

“Калин Ангелов?

Нямаме такъв

щатен

преподавател,

може да е студент, може да е водил лекции на хонорар, каза за “24 часа” деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев. От Факултета по математика и информатика също отрекоха някой от посочените от Тошко Йорданов имена да е преподавател при тях.

“24 часа” потърси и самия Петър Илиев. Телефонът му първо даваше свободно, но след това затвори.

И прокуратурата разследва. Слави:

Ще разбера кои сте вие, готови да

изгорите книга заради власт

И прокуратурата вече разследва Петър Илиев за плагиатство, стана ясно вчера. Сигналът е подаден от лидера на БОЕЦ Георги Георгиев, научи “24 часа”. Оттам бил препратен в Софийската районна прокуратура, а полицията е започнала проверка.

За проверката първи обяви лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Заместник-директорът на “Национална полиция” старши комисар Атанас Илков е изпратил писмо до издателство “Нова звезда”, с което иска подробна информация за книгата на Петър Илиев, станала толкова популярна покрай моето предложение Петър Илиев да заеме поста министър на вътрешните работи, ако, разбира се, имаше тази възможност. Националната полиция да се интересува от една книга, при положение че това би могло да бъде дело от частен характер, означава, че това е поръчка, която тотално иска да смачка Петър Илиев, респективно да уязви мен.

Прекрасно разбирам, че политиката е мръсна игра и не се интересува от съдбите на хората, в случая - от съдбата на един преподавател по конституционно право. Ясно е, че той и неговата книга са повод да ми бъде обяснено, че аз така не мога да ги правя тия работи.

Добре. Разбрах посланието. А сега моето:

Аз за Петър Илиев ще се погрижа, както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам. И също така ще се погрижа да разбера кой си ти или кои сте вие, които сте в състояние да изгорите книга, да съсипете човек заради амбициите си за власт. И след това всичко по реда си. Законовият ред”, написа той във фейсбук. (24часа)