Кристиан Николов на крачка от свободата след 17 месеца в ареста, в затвора го наградили и му правили наркотестове (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10140275 www.24chasa.bg

Делото за смъртта на Милен Цветков е на финал, остава само ключовата експертиза, която да посочи дали обвиняемият е осъзнавал действията си по време на катастрофата. Защитата продължава да твърди, че обвинението за умишлено убийство е неправилно

Добро поведение в ареста и пред съда, твърде продължителен престой зад решетките и липса на опасност, че може да се укрие. Това са мотивите на Софийския градски съд, с които обвиняемият за смъртта на Милен Цветков Кристиан Николов беше освободен под домашен арест с електронна гривна за наблюдение.

Решението не е окончателно, а от прокуратурата ще го протестират пред Апелативния съд. Ако и втората инстанция потвърди, Николов ще излезе на свобода, макар и заключев вкъщи, след 1 г. и 5 месеца.

Делото срещу него е към края си. Всички свидетели вече са разпитани.

В сряда показания трябваше да дадат вещите лица, които са изготвили съдебно - психологическата експертиза на Кристиан Николов. Те не се явиха, защото са в отпуск. Експертизата им има много голямо значение за изхода на делото, защото трябва да покаже дали Николов е причинил катастрофата умишлено, или по непредпазливост. Той е обвинен и подсъдим за умишлено убийство при катастрофата, която отне живота на Милен Цветков през април м.г., което се наказва с минимум 15 г. затвор. Защитата на Кристиан Николов твърди от самото начало, че престъплението не е извършено умишлено.

“Защитава се безумно и абсурдно обвинение от институция, която се ползва с най-ниския рейтинг. Деяние има, но не е такова, каквото е описано от прокуратурата. Лишиха ни от възможността за съкратено съдебно следствие и признаване на фактите по обвинителния акт, като повдигнаха най-тежкото обвинение, което включва умисъл”, заяви адвокат Любомир Таков пред съда.

Поредната молба на Кристиан Николов да бъде пуснат от ареста е внесена в понеделник. Пред магистратите

той за втори път

изказа

съболезнования

на близките на

Милен Цветков

“Напълно осъзнавам трагедията. Искрено съчувствам на близките на пострадалия. Моля уважаемите съдебни заседатели за по-лека мярка”, каза 23-годишният мъж. За да го подкрепи в залата дойде и

майката Десислава Николова, която

се разплака,

когато чу,

че синът ѝ

може да се прибере вкъщи.

В ареста Кристиан имал добро отношение към администрацията и винаги съдействал, пише в справка от Софийския затвор. Включвал се в различни инициативи, усърдно работил като бакар, записал се на компютърен курс и получил награда от ръководството през март.

Продължителният престой в килията обаче се оказа решаващ за решението на съда да пусне Кристиан Николов с по-лека мярка. Адвокат Любомир Таков заяви пред съда, че

клиентът му не

отрича участие

в катастрофата,

при която загина Милен Цветков, и даде пример с други подобни случаи, в които обвиняемите са лежали в ареста много по-малко. Таков припомни катастрофата, при която криминално проявеният Иво Даскалов-Лудия от Пловдив, който уби трима души в катастрофа и след няколко дни бе освободен срещу парична гаранция. а после бе освободен срещу 20 000 лв. Катастрофата с Иво Даскалов стана точно година след тази, причинена от Кристиан Николов. Малко след като го пуснаха, той беше арестуван за втори път и досега е зад решетките, но по друго обвинение. Оказа се, че е близък с престъпната група на началника на Трето районно в града Самуил Хаджиев, който покрил доказателства за вината на приятеля си от криминалния контингент. В края на юни срещу Даскалов беше повдигнато обвинение, че е участвал в отвличането на сопотчанина Фарук Манаф заедно с полицая от Трето районно Атанас Качаков-Качака и други двама от бандата с униформи.

“Очевидно дългият период от време на задържане е факторът, който е повлиял на съда, за да вземе решението си за домашен арест. Доста време говорим, че

Кристиан е в

ареста неразумно

много време

Делото се отлага по независещи от нас причини”, коментира и другият адвокат на подсъдимия - Константин Симеонов.

Сред мотивите на съда за изменение на мярката му в по-лека са, че нямало опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление. Съдия Ставрева подчерта, че деянието е с висока степен на обществена опасност заради застрашения живот на пешеходците по време на катастрофата.

През април т.г. в затвора проверявали Кристиан Николов за наличието на наркотици в организма му. Тестът бил отрицателен, твърди защитата. Прокуратурата контрира, че в урината му е имало наличие на успокоителното лекарство лексотан.

През юни съдебно-химическа експертиза доказа, че Кристиан е бил с кокаин, амфетамин и марихуана в кръвта, когато джипът, шофиран от него помита, автомобила на Милен Цветков на кръстовището до голям столичен мол.

Делото срещу Кристиан Николов започна 9 месеца, след смъртта на журналиста. По него бяха разпитани 47 свидетели, сред тях шофьори и пешеходци. Някои от тях потвърдиха, че

Кристиан е

помогнал

на Милен

Цветков

след

катастрофата,

полагайки обувка под главата му. По делото бе направена сложната съдебно-медицинска и автотехническа експертиза.

17 метра преди кръстовището на бул. “Черни връх” и ул. “Хенрих Ибсен” Кристиан увеличил скоростта от 40 на 99 км/ч, стана ясно от обвинителния акт срещу Николов. В същото време журналистът чакал на червен светофар. От удара автомобилът на Милен Цветков излетял с 66 км/ч, преди да спре в центъра на кръстовището на бул. “Черни връх” и ул. “Хенрих Ибсен” в София. Според експерти, движейки се по ул. “Хенрих Ибсен” в посока на бул. “Черни връх”, Кристиан е имал пряка видимост. Той е виждал пътната обстановка, червения светофар, спрелите коли и пешеходците. Въпреки това обаче ускорил скоростта на джипа. В същия момент шестима пешеходци тръгнали да пресичат кръстовището. От тях шестима шофьори, петима пешеходци, които стоели на тротоара до близкия мол, и един на входа на метростанция “Витоша”.

В 21,50 ч на 19 април на Кристиан са взети проби от кръвта и урината. Те показали комбинирана употреба на три вида дрога - кокаин, амфетамин и канабис. По-късно, когато разследващите преглеждат мобилния му телефон, откриват, че той е вещ по темата. В апарата са открити чатове от 2018 и 2019 г., в които Кристиан обсъжда въздействието на дрогата. По време на делото обаче братът на Кристиан Николов обясни, че апаратът е ползван и от двамата и не стана ясно кой е водил комуникацията за наркотици. При претърсванията е открита кутийка, по която имало следи от амфетамини и кокаин. В хода на делото братът на подсъдимия отрече кутийката и телефонът да са на Кристиан.