Хаджигенов: Алексей Трифонов трябва да бъде освободен като съдия и всичките му актове да паднат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10143410 www.24chasa.bg
НИКОЛАЙ ХАДЖИГЕНОВ

"Доколкото вчера от отговор на правосъдния министър Янаки Стоилов стана ясно, че председателят на Софийски градски съд Алексей Трифонов няма българско гражданство. Тоест той не просто не може да е председател, но и съдия. Това поставя няколко въпроса. Първият е, че трябва да бъде инициирано освобождаването на Алексей Трифонов от длъжността съдия. Вторият касае нищожността на всичките му актове като председател на СГС и актовете му като съдия".

Това коментира пред журналисти депутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов. Той и колегите му са изпратили писмо по случая до правосъдния министър Янаки Стоилов.

 "Конкурсът за определянето му на председател беше яростно обжалван и ВАС в крайна сметка реши, че няма да събира доказателства, защото няма нужда да го прави. Това е порочна практика и затова Европейския съд в Страсбург във всяко второ решение критикува българските съдилища, които отказват да събират доказателства, дори по очевидни неща. Е, наложи се да се назначи истински министър на правосъдието, който да назначи истинска проверка и да се окаже, че Алексей Трифонов няма българско гражданство. Това са въпросите, които повдигаме пред министъра. Такава процедура трябва да бъде инициирана незабавно и да паднат всичките му актове като съдия. Важните въпроси касаят принципно кой избра Алексей Трифонов? Този състав на ВСС под ръководството на ГЕРБ, Цацаров, Гешев и всички заподозрени", коментира Хаджигенов. 

Актовете за гражданство се оказаха важни за членовете на изпълнителната власт. Според нас това се отнася и за членовете на съдебната. Надяваме се че критерият ще бъде еднакъв за всички, независимо в коя власт упражняват правомощията си, коментира и колегата му депутат от ИБГНИ Арман Бабикян.

От правосъдното министерство отказаха коментар. 

Въпросът за гражданството на съдия Алексей Трифонов, който преди да стане шеф на СГС, правораздаваше в градския, а след това и в апелативния съд, беше поставен след избора му за административен ръководител.

Първо другият кандидат за поста съдия Евгени Георгиев атакува избора му пред ВАС. Трифонов беше избран през ноември 2018 г.

Основният аргумент на съдия Георгиев беше, че ВСС е извършил немотивиран избор. После обаче се появи журналистическото разследване на журналистката Валя Ахчиева за гражданството. Тези съмнения станаха част от делото.

През лятото на 2020 г. върховните съдии излязоха с окончателно решение. в него те постановиха, че възражението относно гражданството на Трифонов е неоснователно.

Мотивите на върховните съдии бяха, че уредбата на българското гражданство се съдържа в конституцията, Закона за българското гражданство и от международните договори, които са в сила при настъпването на фактите или събитията, свързани с гражданството.

Гражданството не може да се установява по съдебен ред, посочиха съдиите.

По делото била представена справка за липса на гражданство на Руската федерация. Документът, издаден от Консулски отдел на посолството на Руската федерация удостоверявал, че Алексей Трифонов не е получавал гражданство на Руската федерация и съгласно законодателството на Руската федерация за гражданството не гражданин на Руската федерация. Той е роден в Курск  

Съдиите казват още, че следва да бъде зачетено отразяването в българските лични документи само българско гражданство.