Депутатите чакат Митева да каже махнаха ли охраната на Гешев (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10143610 www.24chasa.bg
Ива Митева Снимки: Велислав Николов

Приети ли са промените в Закона за НСО, с които се маха охраната на главния прокурор от службата и респективно тази на шефовете на Върховния административен и Върховния касационен съд? На този въпрос депутатите ще чакат отговор утре в 9 ч., когато започва заседанието на парламента, от шефката на НС Ива Митева.

Както вече "24 часа" писа, в пленарната зала стана скандал между депутатите заради различното тълкувание на правилника в частта колко от тях всъщност трябва да гласуват, за да бъде приет един закон. От ИБГНИ, ДБ и ИТН се ядосаха и на председателстващата заседанието Росица Кирова от ГЕРБ, която дори закри заседанието по нейно решение и обяви проектът за промени за неприет. Виж повече за скандала ТУК. 

Спокойни сме. Чакаме да стане утре 9 ч., да се види стенограмата, коментира пред журналисти депутатът Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Това е нарушение на процедурата. Тази председателка изобщо няма идея защо е тук. И тя дори не довърши списъка за кворума. Ами ако имахме кворум. Решението на КС казва, че е право на всеки народен представител дали да гласува, каза той.

Видяхме как изглежда статуквото. БСП ги няма, защото им е по-важно дали ще върнат мандата утре или вдругиден, ДПС имаше трима човека, те явно не работят следобед и от тук нататък видяхме ГЕРБ в чистия им вид. Имаме зам.-председател на парламента, който води, както иска ГЕРБ и не спазва правилника. Според нас текстовете са приети. Вторият законопроект със сигурност трябва да е приет, защото имаше кворум, категоричен бе той.

Всички видяхме циркът, който демонстрираха партиите на статуквото. Те пожелаха по всякакъв начин да съхранят и главния прокурор Иван Гешев, и Борисов, и тяхната бивша председателка, която в момента играе ролята на сътрудник в тази сграда. Знаете, че беше важно за всички нас тези личности да нямат повече охрана и да не се възползват повече от привилегиите на НСО и от парите на всички български данъкоплатци, каза пък депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Започнаха абсолютни циркове с напускане, после регистриране и негласуване. Поименната проверка показа, че в залата има 125 човека и след като повече от половината са гласували "За" предложенията трябваше да бъдат приети. Росица Кирова е срам за председателстващ от най-представителната трибуна на България. Вече всичко е в ръцете на председателя на НС Ива Митева, която утре от същата тази трибуна трябва да каже какво се случва с тези два законопроекта, допълни той.

"На всеки му стана ясно, че двата законопроекта се правят умишлено, за да унижат определени лица. даже имаше коментар от трибуната, че най-лесно щеше да бъде да се напишат и имената на хората, които искат да бъдат уязвени. Тук обаче става въпрос за една от най-старите служби в държавата и не може по този начин с лека ръка да бъде закрита. Задължение на мнозинството е да види как и по какъв начин ще бъде приет. Още в миналия правилник се включи текстът, че трябва да имаш 121 народни представители при гласуване, за да може един законопроект да бъде приет. И за двата нямаше необходимия кворум в залата. Ние сме длъжни да влезем в залата  и да отметем своето присъствие, но с излизането си от зала показахме, че категорично не подкрепяме този законопроект", каза зам.-шефът на групата на ГЕРБ Александър Ненков. 

Променихме правилника точно заради това, категоричен бе пък депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. "Тези два законопроекта бяха приети. За съжаление, очевидно, доста неопитна бе председателката на НС днес и това повлия негативно на всичко, което се случва днес. 125 беше кворума и много ясно е записано в правилника, че решението се приема с повече от половина гласове. Странно е, че тя беше оставена да председателства в този момент. Трябва да бъдат попитани ГЕРБ и ДПС защо не бяха в зала. Може би някой се притеснява, че на Бойко Борисов ще му бъде свалена охраната, както и на бивши председатели на НС, на Гешев, който се оказва, че се охранява от три институции едновременно. Защо когато стане дума за приемане на важните закони, се появява едно скрито мнозинство, което или изчезва от зала, или гласува против и бламира всички решения. Председателски съвет ще уточни какво следва", коментира той.