За пръв път седем германски вуза в топ 100, “Оксфорд” остава №1 (инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10144393 www.24chasa.bg
Оксфордският университет отново е номер 1. СНИМКА: СНИМКА: РОЙТЕРС

Англия и САЩ имат най-добрите висши учебни заведения в света, пандемията изстреля нагоре китайските университети

Университетите във Великобритания и САЩ, известни със своите блестящи учени и престиж, продължават да оглавяват световния рейтинг на най-добрите висши учебни заведения за 2022 г., въпреки че пандемията е предизвикала сериозни размествания в него. Той е изготвен от Times Higher Education и включва данни за 1662 вуза от 99 държави.

България участва със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Техническия университет в столицата, които обаче са в групата след 1201-о място.

Създателите на рейтинга казват, че изследванията на COVID-19 са оказали влияние върху класирането, тъй като един от

13-те показателя

за оценка

е колко пъти научни разработки на учебното заведение са цитирани. Разгледани са били 14,4 млн. изследователски публикации и проучвания сред 22 000 учени от цял свят. С това може да се обясни и значителният тласък на Китай в класацията, тъй като няколко от неговите университети, включително този в Ухан, който е 157-и, са силно цитирани за коронавируса.

За първи път

Китай успява да

вкара 10 вуза

в топ 200

на световните учебни заведения и да класира Пекинския университет на 16-о място, следван от “Цинхуа”.

В световен мащаб Германия също се представя изключително добре със 7 университета в топ 100. Сред тях най-високо е класиран мюнхенският “Лудвиг и Максимилиан”, който е 32-и.

Очакванията, че излизането на Великобритания от ЕС ще нанесе удар върху рейтинга на нейните учебни заведения, засега не се оправдават. За шеста поредна година “Оксфорд” оглавява световната класация.

“Моите колеги и аз сме абсолютно щастливи, че отново сме на първо място. Изминалата година демонстрира пред обществеността, правителствата и самите нас колко много могат за допринесат университетите за обществото. Разработената срещу COVID ваксина в “Оксфорд” вече се разпространява в 170 държави и са произведени над милиард дози. Заедно създадохме най-силния аргумент за подобряване на публичните инвестиции в изследователските университети”, коментира вицеканцлерът на Оксфордския университет Луиз Ричардсън. “Кеймбридж” е вторият английски университет в челната десятка, като заема пета позиция.

САЩ

тържествуват

в топ 10

традиционно, като заемат всички останали позиции извън първо и пето място. Освен това класират 57 университета сред 200-та най-добри в света, което ги поставя на първо място сред всички държави. На второ е Великобритания с 28, следвана от Германия – 22, Австралия – 12, Китай и Нидерландия с по 10.