Прокуратурата: Кристиан трябва да е в ареста, може да се укрие (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10144603 www.24chasa.bg
Кристиан Николов в съда

Той все още е в затвора. Ще излезе,

ако и Софийският апелативен съд

потвърди, че младежът, подсъдим

за смъртта на Милен Цветков,

трябва да се прибере вкъщи

Кристиан Николов, който е подсъдим за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, може да се укрие или да извърши престъпление. Това обявиха от Софийската градска прокуратура, която в четвъртък протестира промяната на мярката за неотклонение на младежа от задържане под стража в домашен арест.

23-годишният Кристиан е зад решетките от 19 април 2020 г. Тогава неговият джип се вряза в колата на журналиста, спряла на червен светофар на кръстовището на бул. “Черни връх” и ул. “Хенрих Ибсен”. Милен Цветков издъхва няколко минути по-късно от множество наранявания.

В сряда петчленният съдебен състав с председател Веселина Ставрева го пусна под домашен арест с няколко аргумента. Добро поведение в ареста и пред съда,

твърде

продължителен

престой зад

решетките

и липса на опасност да се укрие. Той ще бъде и с електронна гривна.

Решението не е окончателно. Кристиан ще напусне софийския затвор, ако то бъде потвърдено от Софийския апелативен съд. Магистрати трябва да се произнесат на закрито заседание.

Според прокуратурата времето, в което Кристиан е прекарал в ареста - около година и пет месеца, не е много заради обвинението и необходимите действия, които трябва да се извършат по разследването.

Когато се определя мярката за неотклонение, се вземат предвид няколко неща, обясниха юристи.

Първо е тежестта на обвинението и има ли достатъчно доказателства, които да обуславят предположението, че задържаният е извършител на престъплението, за което е обвинен.

Кристиан е обвинен в умишлено причиняване на смърт при катастрофа, за което

наказанието е

много тежко -

15-20 г.

лишаване от

свобода

и дори доживотен затвор.

Досега обикновено този аргумент е надделявал при оставането му в ареста, също така добрите финансови възможности на родителите му и това, че учи в Германия.

Смята се, че колкото по-тежко е наказанието, толкова по-голяма е опасността от укриване.

Друг аргумент е може ли освободеният обвиняем да извърши престъпление, като например да влияе на свидетели или да укрие доказателства.

В случая обаче по делото за смъртта на Милен Цветков са разпитани всички свидетели, приети са и основните експертизи.

При определяне на мярката се взима предвид и поведението на завържания. В справка от софийския затвор, изпратена на съда, се казва, че Кристиан имал добро поведение зад решетките, трудел се като бакар (разнася храната - б.р.), включил се в различни инициативи, съдействал, записал се на компютърен курс и получил награда през март.

В протеста си пред съда обаче от прокуратурата припомнят, че Кристиан се е качил зад волана след употребата на три вида наркотици, установени в кръвта му с експертиза.

“Налице е пряка и непосредствена връзка между произшествието и смъртта на пострадалия, създаването на реална опасност за здравето и живота на голям брой други участници в движението”, казва обвинението. На записи от камери, показани след катастрофата, се видя, че само чудо е спасило шестима пешеходци, да не бъдат помлени от джипа на Кристиан.

Според прокуратурата той

имал трайни

навици по

отношение

на наркотиците

Обвинението се позовава на чатове, открити в мобилен телефон. В тях се коментирало възействието на дрогата.

Защитата на Кристиан обаче твърди, че този телефон не бил ползван от него. Освен това заради силния стрес покрай следването му в Германия той приемал успокоителен чай и паста.

Делото стратира през февруари и досега не е отлагано нито веднъж. Вече са разпитани всички над 30 свидетели, включително живеещите в чужбина близки на Кристиан, които въпреки пандемията се върнаха, за да дадат показания. Изслушани и приети са и основните експертизи. Остана само съдебнопсихиатричаната и психологическата, но нейните автори предупредиха още на предишното заседание в началото на лятото, че през септември ще са в отпуск.

След нейното приемане започват пледоариите. Най-вероятно процесът ще приключи на първа инстанция до края на годината.