ИТН: Изборите трябва да са 2 в 1, но всичко зависи от президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/10146621 www.24chasa.bg
Станислав Балабанов

Всичко е в ръцете на президента Румен Радев. Парламентът вече насрочи президентските избори. Логично за нас е двата избора да са 2 в 1, за да се спестят пари на българските данъкоплатци, защото в противен случай от една страна ще разкарваме хората в три поредни седмици на избори, от друга страна тези избори ще бъдат двойно по-скъпи. Това вече е решение на президента.

Това каза депутатът от ИТН Станислав Балабанов в парламента днес.

По-рано днес президентът Румен Радев коментира, че няма да разпусне парламента веднага, защото трябва да се разгледа бюджетът, да се приемат и други закони, както и да се разгледа планът за възстановяване. Той каза още, че според него изборите не трябва да са две в едно, но предвид цената ще мисли за балансирано решение.

"Видяхме и днешната позиция на президента. Нужно е малко повече време на парламента да се справи с актуализацията на бюджета, защото това е може би най-важното за този 46-и парламент", каза Балабанов.

"Логично е 2 в 1 да е на първи тур, защото българският избирател по демократичен начин ще има възможност да гласува, а от там нататък какво ще се случи - може президент да има още на първи тур. Зависи от избирателната активност. Ако не стигнат резултати, вече от там нататък президентската битка е между мажоритарни личности, която трябва да приключи на втори тур", продължи Балабанов.

Много неща трябва да бъдат разгледани, коментира той.

Знаем датата, на която БСП ще върне неизпълнения мандат, може още тогава президентът да реши коя да е датата за изборите и да няма време за други неща. Затова този парламент се е съсредоточил най-вече в актуализацията на бюджета, подчерта той.