"Има такъв народ" поиска незабавно да се платят парите на лекарите за COVID

https://www.24chasa.bg/novini/article/10146708 www.24chasa.bg
Силви Кирилов

Допълнителните възнаграждения, които лекарите и медицинските специалисти получават за работа с пациенти с коронавирус, да им бъдат незабавно изплатени. Това поискаха в декларация от "Има такъв народ" днес, изчетена от шефа на здравната комисия и депутат от партията Силви Кирилов.

"В условията на извънредна епидемиологична обстановка и повишаваща се заболеваемост от ковид, лекарите и специалисти по здравни грижи, които се занимават с диагностика и лечение на заболяването, се повява неудовлетвореност и напрежение от неполучаването на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за работа в тази среда. Това заболяване стана катализатор за обективизиране на тежкото дебалансиране на здравната система, липсата на координацията между болнична и доболнична помощ, което доведе до пренатоварване на легловия фонд на лечебните заведения и работата на центровете за Спешна помощ. Същевременно тази епидемиологична обстановка наруши социалния и икономически живот и образователния процес. В нашите съграждани бе насаден страх от заболяването и страх от летателен изход. Обществото осъзна необходимостта от добре подготвени специалисти с натрупан клиничен опит и доказани личностни качества", каза Кирилов. 

Лекарите не са получили допълнителните си възнаграждения за работа с ковид, като на поставен въпрос шефът на здравната каса проф. Салчев отговори, че каквото е изработено от лечебните заведения е изплатено, включително с цифри. Остава въпросът защо не са изплатени тези средства? Виждаме две възможности - директорите на лечебните заведения не ги изплащат като използват разнопосочни тълкувания на методологията или по други причини. Настояваме за спешно решение на този проблем и незабавно изплащане на възнагражденията, допълни Кирилов.

На въпрос биха ли подкрепили исканата оставка на здравния министър Стойчо Кацаров от страна на ГЕРБ, той каза: Живеем в демократична страна и всеки има възможността и правото да иска определени действия. На този етап нашата декларация не е в резултат от действието или бездействието на министъра, а от създалата се обстановка. Има създадени възможности за разнопосочно тълкуване и някои използват тази възможност, за да създават напрежение. Не виждам за какво да подкрепим.

Няма панацея за мерките. Каквито и мерки да въведем, единствено можем да забавим епидемиологичния процес, но не да се преборим с него. Мерките намалят болните, които имат нужда от болнично лечение, категоричен бе той.