Иван Гешев: Закриването на специализираното правосъдие ще доведе до правна катастрофа (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10148055 www.24chasa.bg
Главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на комисията СНИМКА: Николай Литов

Според него единствените печеливши ще са организираната престъпност и мафията, дори и делото “Сарафово” можело да приключи безславно

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и частично от БСП не дойдоха, липсата на кворум провали заседанието на комисията

Закриването на специализираното правосъдие ще доведе до юридическа катастрофа и правен хаос. За това предупреди главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на правната комисия в парламента в петък.

Нейните членове трябваше да гласуват на първо четене закриването на специализираната прокуратура и специализирания съд.

Предложението за промени в Закона за съдебната власт са внесени от Христо Иванов и група народни представители от “Демократична България”. Те са подкрепяни от народните представители от “Има такъв народ”, БСП и “Изправи се БГ! Ние идваме” . Заседанието, което трябваше да се проведе в малката зала “Огледална” в мазето на парламента обаче се провали поради липса на кворум. Отсъстваха депутатите от ГЕРБ и ДПС. От БСП беше само Тодор Байчев. Специализираните съдилища обаче бяха представени и с двамата си председатели - Георги Ушев и Мариета Райкова. Те бяха и на общественото обсъждане в сряда. Тогава бяха и шефовете на специализираните прокуратури.

“Ако най-важният въпрос е да не се охранява главният прокурор, ако това ще реши всички въпроси в държавата,

мога и сам да се

откажа от

охраната си”,

каза Гешев преди заседанието. Така той коментира и другата актуална тема - за премахването на охраната на обвинител №1.

Гешев съобщи, че ще представи пред депутатите статистика как са се увеличили делата, включително и тези за корупция. Тогава още не се знаеше, че няма да има кворум.

Главният прокурор обясни, че е дошъл, воден от желанието да предупреди депутатите, че закриването на специализираните структурите ще доведе до бум на престъпността като от началото на прехода.

“Прокуратурата винаги е казвала, че трябва да се подобри наказателното правосъдие”, уточни той. Гешев припомни, че прокуратурата е внесла съществени предложения за промени в НК и НПК, като например да се увеличи наказанието за катастрофа след употреба на наркотици и алкохол.

Имаме дълга традиция да унищожаваме работещи структури, после се чудим защо не се случват нещата. За мен реформа е подобряване на нещо работещо. Специализираната прокуратура е най-добре работещата и получава благодарности от всички европейски структури, каза още той.

Колегите могат да се гордеят с работата си, независимо какъв ще е крайният резултат, добави обвинител №1.

Според него “единствените печеливши от тази стъпка ще са мафията и организираната престъпност”.

Това ще доведе до пълна юридическа катастрофа. И не става въпрос само за специализираните звена, изменят се и други текстове, връщаме се към комунистическата прокуратура. Това е законодателство, което е правено на коляно, смята той. Като пример даде текст от предложението административният ръководител да отменя актове.

Главният прокурор прогнозира, че със закриването на специализираното правосъдие

ще бъде

затруднена

и работата на

европейската

прокуратура,

защото в специализирания съд ще се гледат техните дела.

Той определи закриването като безпрецедентно, защото “за първи път в новата ни история се закрива съд”.

Текстовете, които се въвеждат представляват лустрация за съдии и прокурори. Това противоречи на практиката на ЕС за много дела, както и на конституцията. Аз съм сигурен, че ако тези текстове се приемат в този вид, в крайна сметка ще стигнат до Конституционния съд и той ще реши, заяви Гешев. Той уточни, че не се притеснява за магистратите, защото те са несменяеми.

Прогнозира обаче, че дори делото “Сарафово” може да приключи безславно.

Според него окръжните прокуратури ще трябва да се специализират отново, защото 12 години не били разследвали подобни дела.

От друга страна във всеки малък град имало определени зависимости.

Вариантът да разследваш организирана престъпна група на сериозен и опасен човек с потенциала на местните магистрати и полицаи, граничи на нула. Там всички се познават, или са учили заедно, или са приятели, или имат друг вид контакти, добави Гешев.

По темата за проваленото съдебно заседание на правната комисия по-късно се изказа и Слави Трифонов във фейсбук.

Днес същите партии - ГЕРБ, ДПС и БСП, пак не отидоха на работа, този път в парламентарната комисия по правни въпроси, с което блокираха приемането на законопроекта за закриването на специализираните прокуратура и съд.

Специализираните прокуратура и съд

ще продължат да

съществуват,

защото в

парламента има

специализирали

се в тяхното

бранене

депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП. Но не задълго.

Много се изписа и изговори по адрес на “Има такъв народ” - че е партия, зад която прозира дългата ръка на ДПС, че е партия, която иска да спаси Борисов и Гешев, че е партия, която обслужва политическото статукво. Всъщност няма значение кой какво говори и внушава, значение имат фактите и реалните действия, написа лидерът на “Има такъв народ”.

Призоваваме президента Румен Радев да не разпуска преждевременно Народното събрание, а да остави още няколко дни за приемането на законите, които да сложат началото на съдебната реформа. ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха кворума, но още има шанс, ако следващата седмица парламентът прояви воля, каза Мая Манолова. Тя, Николай Хаджигенов и Татяна Дончева от ИБГНИ също бяха дошли на заседанието, въпреки че не са членове на правната комисия.

Не очаквахме от ГЕРБ и ДПС да подкрепят законопроекта, с техните гласове бяха създадени специализираната прокуратура и съд. БСП обаче бяха поели ангажимент да държат мандата до 15 септември, за да има време да минат важни закони, но ще го върнат на 7-и, което прави невъзможна каузата за закриването на спецсъдилищата, каза още Манолова.

Шефът на комисията Андрей Михайлов увери, че следващата седмица ще свика ново заседание на комисията.