Заплашиха с убийство Ива Митева. Заради свалянето на охраната на Борисов и Гешев е, убедено твърди Слави (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10148074 www.24chasa.bg
Ива Митева

Тя призна, че в първия момент се уплашила, но се страхувала повече за близките и детето си

Шефката на парламента Ива Митева е получила заплаха за убийство. Това обяви зам.-шефът на “Има такъв народ” Тошко Йорданов днес, след като с двудневни скандали бе обявена за приета промяна в Закона за НСО, с която се отнема правото на охрана на главния прокурор Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов.

А лидерът на ИТН Слави Трифонов видя пряка връзка между заплахата и промените в закона за НСО. Такава имало и според Тошко Йорданов, който определи сигнала като “гнусна политическа провокация”.

“Имейлът е забавен - от този тип заплахи, сравними със заплахите, които получава Бойко Борисов. Само че Митева не смята да реагира като Борисов, защото сигналът е смешен, жалък”, разказа Николай Хаджигенов от ИБГНИ. Той също получавал такива сигнали всеки ден.

Заплахата е получена на електронна поща в Министерството на правосъдието малко след 21 ч в четвъртък, казаха за “24 часа” от институцията. От министерството са сезирали МВР и други служби. В 11,40 ч в петък е сигнализирана и НСО, която в момента проверявала дали заплахата е достоверна.

“Ако кажа, че не съм се уплашила в първия момент, ще излъжа”, разказа Ива Митева. После добави, че се страхува по-скоро за близките си и детето си.

“Може да не

е сериозен

сигналът,

защото той е буквално едно изречение: “Утре ще убия Ива Митева”, добави тя. Според шефката на парламента в момента тя е с достатъчно засилена охрана.

Подобни сигнали са били представени при изслушванията в комисията и въз основа на тях е сложена охрана на много хора в държавата, разказа Митева. “Затова искаме тази промяна и не приемам упреците, че съм популист и дребнава”, обясни шефката на НС.

Митева била недоволна от срещата си с шефа на НСО ген. Емил Тонев, който ѝ разказал доста объркано за сигнала и си тръгнал сърдито, упреквайки я, че няма доверие в службите. Той я уверил, че сигналът е докладван в прокуратурата. Според главния прокурор Иван Гешев обаче подобно нещо не е съобщавано в прокуратурата.

“Заплахите за убийство са нещо нормално в България. Знам, че звучи абсурдно, но е факт. Аз лично съм получавал десетки. Но заплахата за убийство към председателя на НС Ива Митева е нещо по-различно. Тя издава слабост и

безсилие на

една система,

която трябва

да си отиде

и ще си отиде”, коментира пък Слави Трифонов. Според него не било случайно, че заплахата е в деня, в който Митева обяви, че е приет законът за НСО, който отнема колите, охраната и привилегиите на министри, депутати, прокурори, бивши премиери, както и на техните семейства. “Някои хора искат да си ползват услугите на НСО и НСО да продължат да бъдат преторианци на всяка цена. Но това нещо ще свърши”, написа Трифонов.

Два часа вчера депутатите спориха дали в четвъртък са успели да приемат промените в Закона за НСО. Стигна се дори до лични обиди и нападки. В началото на заседанието Митева обяви, че гласуванията в четвъртък са били в нарушение на правилника, затова не са валидни и поиска да бъдат гласувани отново. Час по-късно обаче бе категорична, че решенията са валидни и обяви внесените от нея и депутати от ИТН промени за приети на първо четене. (24часа)

Аналогично през 2013 г. Борисов обяви, че Доган го е поръчал

Заплаха за убийство заради политическите си действия обяви през 2013 г. и Бойко Борисов. От трибуната на парламента тогавашният премиер обяви, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него.

Борисов хвърли “бомбата”, като взе специално думата, след като депутатите гласуваха оставката на правителството му, въпреки че не присъства на самото заседание.

“Аз не съм страшен, страшни са тези, които ме поръчвате”, каза Борисов. И обясни, че си е мълчал, но с клеветите си Христо Бисеров от ДПС го предизвикал. Той се позова на информация от разузнаването, станала му известна малко преди това.

“По времето, когато сигналът е получен в разузнаването, към НСО е предаден сигнал, че има заплахи, но на НСО не е предоставена втората част от информацията, където става въпрос за поръчители. Едва преди 15 дни успях да се запозная с тази част на материала и сега я огласих, защото правителството вече е в оставка”, разказа тогава Борисов. (24часа)