Филми за Ван Гог и за Клаудия Кардинале са в програмата на Master of Art утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/10149051 www.24chasa.bg
Клаудия Кардинале СНИМКА: Ройтерс

Филми за Ван Гог и за Клаудия Кардинале са в програмата на Master of Art утре в БТА. Прожекциите са в зала "Максим" на националната информационна агенция.

В 17  ч. започва "Клаудия, мистериозната" (Франция, 2018, реж. Мари-Доминик Монтел и Кристофър Джоунс). Това е портрет на актрисата, която в близо сто роли често е разкривала интимните чувства на своите герои, но ревниво е запазила собствената си мистерия.

Клаудия Кардинале е изключение на небосклона на филмовите звезди, поради продължителността на кариерата и киношедьоврите, в които участва. Родена в Тунис, открита за киното на 18 години, вече известна на 20 години, тя работи с най-големите режисьори. Фелини я нарича "Клаудия, мистериозната".

"Ван Гог и Япония" (Великобритания, 2019, реж. Дейвид Бикърстаф) е от 18:30 ч.

"Завиждам на японците", пише Ван Гог на брат си Тео. От изложбата, за която разказва този филм, показана в музея "Ван Гог" в Амстердам, става ясно защо. При все че Винсент ван Гог никога не посещава Япония, това е страната, която има най-дълбоко влияние над него и изкуството му. То може да бъде разбрано по-пълноценно, ако се знае как японското изкуство се озовава в Париж, в средата на 19-и в. и се проучи силното му влияние над художници като Моне, Дега и особено Ван Гог.

Общо 50 пълнометражни и 18 късометражни документални филма за изкуство са включени в програмата тази година. Заглавията са в различни области - архитектура и дизайн, музика, литература, театрално и танцово изкуство, фотография, кино, съвременно и кулинарно изкуство и селекцията "Изкуство и власт".,