Тошко Йорданов: Дончева предлагаше половин милион, за да разцепи ИТН

https://www.24chasa.bg/novini/article/10149419 www.24chasa.bg
Тошко Йорданов

Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме" е предлагала половин милион лева, за да разцепи групата на "Има такъв народ". Като желанието й било да привлече хора като шефката на парламента Ива Митева и енергийния експерт Иван Хиновски.

Това разказа зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов пред БНР.

Дончева направила предложението си в офиса на човек, чието име Йорданов не спомена. От офиса обаче имало записи на камери, а човекът щял да се яви на детектор на лъжата, за да потвърди историята, заяви зам.-шефът на партията на Слави Трифонов.

"Абсолютна политическа демонстрация за сплашване", така председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" и заместник-председател на партията Тошко Йорданов определи сигнала със заплаха за убийство на председателката на Народното събрание Ива Митева.

"Беше демонстрация, защото в сигнала заплахата е за убийство на Ива Митева и на майка ѝ - с името на майка ѝ и с изречението: "Знам къде живее", добави пред БНР той. По думите му Митева в момента е охранявана от НСО, но е била притеснена за майка си:

"Освен демонстрация за сплашване, имаше и намек колко е важно НСО да вардят роднини на разни хора, един куп министри, бивши шефове и т.н.".

По думите на Йорданов е имало прекалено много съвпадения: "Два дни подред се занимавахме с НСО и веднага сигнал за убийство срещу Ива Митева. След това - чета и аз от медиите. Доколкото знам ГДБОП разследваха, най-вероятно те са го задържали, прокуратурата се правеше както винаги на нещо странно, твърдейки, че няма сигнал. Не знам какъв е този човек. ... Не мисля, че някой се е напил и го е направил, изпратил е имейл със заплаха", добави той.

В предаването "Политически НЕкоректно" Йорданов заяви категорично, че до края на следващата седмица парламентът ще извърши актуализация на държавния бюджет.

"Ако правилно съм разбрал това, което каза вчера президента Румен Радев, той няма да бърза да разпусне Народното събрание, за да може да се приеме актуализацията на бюджета и още два закона - за НСО и за изваждане на бюрото за защита на свидетели, което сега е под шапката на главния прокурор. Що се отнася до съдебната реформа - за спецсъдилищата, дано да стане, защото вчера БСП, ДПС и ГЕРБ практически саботираха заседанието на парламентарната правна комисия и там изоставаме с дни. Ако президентът иска и това да мине, ще трябва да остави НС да поработи още малко. Не става дума за незаконно удължаване на живота на това събрание, а става дума за изпълнение на някои искания на гражданското общество".