Делото за смъртта на внука на Тома Томов ще се гледа в окръжния съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/10151113 www.24chasa.bg
Ексдепутатът Тома Томов (вляво) със сина си Борислав, който държи снимка на убитото момче.

След като присъдата на районния съд в Мездра бе обжалвана, на 14 октомври бе насрочено делото в по-горна инстанция за убийството на внука на бившия депутат Тома Томов, съобщиха от окръжния съд във Враца. Обвиняем по него е Димитър Йотов, който в средата на юни бе осъден от магистратите от районния съд в Мездра на 6 години лишаване от свобода с обвинение за неправилно съхранение на оръжие, следствие на което е настъпила смъртта на 8-годишия Томи, внук на ромския лидер Тома Томов.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 8 януари т. г. в дома си в Мездра е държал четири огнестрелни оръжия и 28 боеприпаси за тях в нарушение на закона за съхранение на оръжие. Вследствие на това 8-годишният му син произвел изстрел с една от пушките срещу своя връстник . Последвала смъртта на малолетно дете, като деецът не е искал и не е допускал това и случаят е особено тежък, уточняват от съда.

Съдебният процес в Мездра се проведе в едно заседание по реда на съкратеното съдебно следствие, в което подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съдът да намали наложеното наказание с една трета. Подсъдимият ще трябва да заплати общо 400 000 лева на родителите на починалото малолетно дете.