Чакат проектът на Петков и Василев да стане официален на 20 септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/10152321 www.24chasa.bg
КИРИЛ ПЕТКОВ

Нинова: Вместо да решават социалните въпроси, се занимават с партийно строителство

20 септември е очакваната дата за официалното обявяване на новия политически проект около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. Тя се върти в парламентарните среди заради прогнозата, че президентът ще разпусне 46-ото народно събрание около 15 септември. И двамата вече обявиха, че ще говорят за плановете си, след като излязат от служебното правителство.

Както “24 часа” съобщи, най-вероятно Петков и Василев ще ползват регистрацията на партия МИР, за да участват още на предсрочните парламентарни избори. Начело на партията е Симеон Славчев - бивш член на БСП и бивш общински съветник от “Движение 21” на Татяна Дончева. Пред “24 часа” Славчев подкрепи подобно начинание с уточнението, че още не било говорено официално.

Ще видя дали има хора и съмишленици, с които можем да направим нещо, което да помогне на България, обясни вчера Асен Василев пред БНР. И той, както и Кирил Петков досега не са отричали очакванията, че ще влязат в политиката.

Емисари на новия проект “наобикалят” червените структури, предупреди в събота зам.-шефът на групата на БСП в парламента Георги Свиленски. Той отново поиска отговор от президента дали подкрепя бъдещия проект.

Няма лошо да се създават политически проекти, важно е обаче с чия инициатива, каза той.

Запознати разкриха, че чрез някои от областните управители са водени разговори със

социалисти по

места да се

организират уж

под формата

на инициативни

комитети за

издигане на

Радев за втори

мандат

БСП не се притеснява от нови политически проекти, преживели сме много такива. Ако наистина се правят опити не само да бъде създаван нов проект, а да бъдат откъсвани наши структури, това ще срещне отпор, предупреди пък зам.-шефът на партията Кристиан Вигенин. Той обаче определи като нелогично леви хора, каквито са членовете и симпатизантите на БСП, да се включат в “един видимо десен либерален проект на Петков”.

Колегата му Атанас Зафиров пък направо напомни, че Петков е един от създателите на “Да, България”.

По-притеснително е, ако такива совалки се правят през президентската институция, която няма роля в подобни политически процеси, коментира Вигенин. Според него президентът не е в позиция да изразява подкрепа за една или друга партия.

Когато премиерът и министри, назначени от Радев, изразяват намерения да създадат или да подкрепят политически проект, това рефлектира върху президента. Не бива президентът да бъде въвличан в политическите амбиции на един или друг, той е надпартиен и трябва да остане такъв, каза Вигенин.

Служебни министри вместо спешно да решат най-важния въпрос сега - социалния, се занимават с

партийно

строителство

на нов проект

А най-жалкото е, че това дава основания на Борисов да морализаторства и да се прави на спасител, това коментира пък соцлидерката Корнелия Нинова в Сопот. Тя изрази недоумение “каква е тази политическа лудост, която обхвана държавата”. И обясни, че докато много браншове протестират, цените летят нагоре, а доходите се стопяват, т. нар. партии на протеста “се разправят кой в кой офис ходил и какво се е пазарил”.

Даниел Вълчев:

Единият със сигурност

не е десен човек

“От двамата спрягани министри, за които се твърди, че ще са лидерите на този проект, единият със сигурност не е десен човек. Говоря за министър Кирил Петков.” Това заяви деканът на Юридическия факултет на СУ и бивш царски депутат и министър проф. Даниел Вълчев в коментар дали новият политически проект на Петков и Василев ще консолидира дясното.

Въпреки че е десен човек, Вълчев обяви, че в сегашната ситуация БСП се държи най-нормално от всички в парламента. Това вероятно ще е първото Народно събрание, което за 2 месеца не е в състояние да приеме нито един закон, а това все пак е законодателният орган на страната, коментира проф. Вълчев пред Нова тв. Според него трябва да се помисли за въвеждането на мажоритарна избирателна система.

Вълчев разказа, че студентите харесват Петър Илиев, който бе номиниран за министър от “Има такъв народ”. “Всяка година правим оценка на преподавателите според мнението на студентите. Той винаги има високи оценки”, обясни деканът на ЮФ.