Радостин Василев: Не твърдя, че Дончева ми е предлагала 1/2 млн. подкуп, но написа на листче 500 k

https://www.24chasa.bg/novini/article/10154793 www.24chasa.bg
Радостин Василев е адвокат и бе председател на правната комисия в 45-ия парламент

Срещата на четири очи се случила на 12 август от 17,30 часа в кантората на Василев

Радостин Василев е депутатът, на когото зам.-председателката на парламента от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Татяна Дончева предлагала 500 хил. лв., за да разцепи парламентарната група по думите на зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов.

Василев говори на живо в предаването на Йорданов по 7/8 тв, а малко преди гостуването му председателят на групата на ИТН разказа, че на 12 август Дончева отишла в адвокатската кантора на Василев в 17,30 часа и това го има заснето от камерите пред офиса.

"Опитваше да скъси дистанцията между нас, като обясняваше, че зад г-н Трифонов, когото наричаше "трубадур на Илия Павлов" стоят десетки лица като Орлин Алексиев, Маджо... Каза как сценаристите са тамагочита, а аз съм експерт на високо ниво. Не знаела откъде се контролира центърът на задкулисието на ИТН. Слави стоял по средата на масата, от едната страна го дърпал Доган, а от другата Орлин Алексиев", разказа Василев. Разговорът между двамата продължил около 2 часа, от които той говорил само 10 минути.

Преди срещата тя му се обаждала няколко пъти с искане да се срещнат само на 4 очи на дискретно място, посочи Василев, а в разговора зам.-председателката на парламента обидила много от действащите политици, сред които и коалиционния си партньор адвоката Николай Хаджигенов.

"Г-жа Дончева каза, че Николай Хаджигенов е педе*** с три деца и бил действащ агент на ДАНС. Тя обиди Корнелия Нинова, че е тъпа овца. Поведението й беше странно. Г-жа Дончева започна отдалеч, че вярва, че в ИТН има нормални 50 души, които да избутат сценаристите в ъгъла, защото те пречели на това да се формира кабинет. Изслушах я. Разказа, че трябва да ви (към Тошко Йорданов - б.а.) отстраним от ръководството и тогава ще се получат нещата с тази партия, и тогава ще се работи добре", разказа още Василев.

Той предположи, че Дончева е говорила и с други депутати с "лидерски качества" и поискала от Василев да отцепи 20-30 депутати на ИТН. "Трябва да видим дали не е била профилактирана и г-жа Ива Митева", каза още Василев, защото Дончева заявила в разговора между двамата, че председателката на НС "нямала кураж да се пробва" да отцепи 20-30 депутати.

"500 k" е пишело на листчето, което Дончева държала пред себе си и пишела имена на знакови лица от групата на ИТН, сред които експертът Иван Хиновски, зам.-председателката на групата Виктория Василева, самият Радостин Василев и председателката на НС Ива Митева, но в последствие задраскала името й.

Дончева не предложила словесно на Василев пари, нито му е показвала листчето пред лицето, но той го разчел като намек за подкуп.

"Не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп. Стана ми неприятно от цялата история. Тя не говореше нищо през това време, докато си драскаше. Не можах да анализирам дали се опитва да си купи един-двама или цялата парламентарна група. Казах й, че това няма как да стане", добави депутатът от ИТН.

"Задкулисието не са партии, не са ГЕРБ, нито ДПС, а определени личности. Трябва да търсим личностите в партиите, които да ни подкрепят, а не да анатемосваме цели партии. Аз Дончева вече не съм я поздравил, макар че тя имаше моето уважение в парламента", каза още Василев и се запита откъде Дончева има половин милион лева. Тя обяснила как Слави бил управляван от 10 митични фигури, които му дърпали конците и защо хората я наричали "мултак". 

Скандалът с подкупването на депутат от ИТН се разпали след като в последното си интервю пред БНР Тошко Йорданов обясни, че Дончева искала да разцепи групата на ИНТ, като предложила половин милион лева на депутат от партията и предложила също министерски пост в евентуален редовен кабинет с мандата на "Изправи се БГ! Ние идваме".

На листчета тя "драскала" числа от половин милион лева, а влизането й в кабинет за среща е записан на запис, обясни преди дни Йорданов. Като "безсмислено" определи зам.-председателката на парламента твърдението на Йорданов в интервю пред "24 часа".

"Това е безсмислено - те няма къде да отидат. По сегашния правилник те нищо не могат - това е безсмислен ход. Те трябва да вземат решения в самата си група, водени от други лидери и ръководени от други цели, ако могат", каза Дончева пред медията ни преди два дни и добави:

"Аз не водя преговори, не участвам в преговори, не представлявам коалицията, не раздавам местата. Такива пари никога не съм имала и не съм разполагала. Ако някой смята, че в политиката тези постове се купуват, това не съм аз."