При 370 лв. минимална пенсия от НОИ по-малко българки вземат пожизнена втора

https://www.24chasa.bg/novini/article/10154864 www.24chasa.bg
Минималната пенсия влиза днес на второ четене в парламента.

В парламента днес гледат бюджета на ДОО

Прагът става 55,50 лв., увеличава хората с разсрочено плащане от фондовете

Предлагат плащанията от частното осигуряване и държавното да не са обвързани

Минималната пенсия да стане 370 лв. от 1 октомври. Това предложение на “Има такъв народ” ще гласуват депутатите днес на второ четене с актуализацията на бюджета. То със сигурност ще бъде прието, защото се подкрепя от всички партии без ГЕРБ и ДПС.

Досега минималната пенсия бе 300 лв., но всички пенсионери вече над година получават бонус от 50 лв. Това бе причината служебното правителство да търси варинт, с който да ги вкара веднъж завинаги в основния размер на пенсионерите.

Вдигането на минималната пенсия на 370 лв.

ще изравни

парите на над

1 600 000

възрастни,

или около 70% от всички вече ще получават един и същ доход. Освен това от 1 юли миналата година пенсия стана 250 лв. Така само за година увеличението за най-бедните пенсионери ще е над 120 лв. Докато при варианта на служебното правителство за останалите ще е средно 64 лв.

Вдигането на минималната пенсия реално ще вдигне и прага за получаване на пожизнена втора пенсии. Така от следващия месец фондовете ще изплащат минимална пожизнена пенсия от поне 55,50 лв. Сега този праг е 45 лв.

Причината е, че пожизнена втора пенсия се изплаща, когато размерът на пенсионните спестявания на осигурения във втория стълб позволява отпускане на пенсия в размер, който не е по-малък от 15% минималната пенсия за съответната година.

Сметките на пенсионните дружества показват, че около 20-30% от хората ще

получат

пожизнена

пенсия от

втория стълб,

която ще бъде

между 55,5 лв.

и около 200 лв.

Такова плащане е възможно само за най-богатите пенсионери, които имат натрупани поне 10 хил. лв. в партидите си, за да стигнат за 18 г. живот с пенсия.

Каква точно пожизнена пенсия получава конкретният пенсионер, се договаря между него и пенсионноосигурителното дружество.

Хората с втора пенсия могат да си я получат и по-рано - година преди да навършат възрастта за пенсия от НОИ. Условието обаче е парите в партидата им да позволяват отпускането на пожизнена пенсия, поне равна на минималната. Т.е. с увеличенитео през тази година стават 370 лв., но сметките показват, че за нея са нужни над 60 хил. лв. в партидата.

Разсрочено плащане на втората пенсия е вторият продукт, при които ще има промяна. Тя се предлага от пенсионните фондове, когато парите в партидата не стигат за пожизнена пенсия, но надвишават три пъти размера на минималната. Така реално от 1 октомври този продукт ще е възможен за хората, в чиито партиди има натрупани поне 1110 лв.

В този случай месечното плащане не може да бъде по-малко от 15% и по-голямо от минималната пенсия за стаж и възраст. Или

разсрочената

втора пенсия

вече ще е

между 55,50

и 370 лева

Това ще е и най-масовото плащане за първите кохорти пенсионери, като се очаква това да са поне половината от тях.

При разсроченото плащане на втората пенсия то ще се спира, след като свършат парите в личната партида.

За най-бедните хора, в чиито партиди са натрупани по-малко пари, отколкото е размерът на 3 минимални пенсии, пък е предвидено еднократно получаване на парите.

Очаква се около 20% от първите жени да получават спестяванията си наведнъж, като става дума за средства до 1110 лв. през тази година.

От 1 септември частните фондове вече изплащат пенсиите. Така реално само за месец част от първите 17 хил. жени ще получават различни суми.

Новите сметки няма да затруднят частните пенсионни фондове, въпреки че те ще имат само 20 дни, за да прегледат отново партидите и да информират своите клиенти. “Всъщност това ще е добре за хората, защото те ще получават по-голяма част от парите си”, каза пред “24 часа” Даниела Петкова, която е член на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Първите българи с втори пенсии пък искали възможно най-много пари за сметка на срока, показват наблюденията на частните пенсионни фондове.

Като краен резултат вероятно по-голяма част от първите българи с втора пенсия от пожизнено ще преминат на разрочено плащане, обясни още Петкова. Тя е категорична, че трябва да се разкъса връзката между първия и втория стълб. А плащанията да не се обвързват с минималната пенсия, която се определя политически и по административен път. Няма никаква логика границата да се определя от минималната пенсията, категорична бе Петкова. Според нея е по-подходящо ограниченията да са обвързани с последната заплата на човека, а това ще е много по-обективен критерий.

Омбудсманката Диана Ковачева:

Да се смята служебно дали 172 хил.

пенсионери ще получат повече пари

Причината е, че от 1 септември за тях има нов, по-нисък коефициент

Националният осигурителен институт служебно да преизчислява индивидуалния коефициент на пенсиите. Тази препоръка изпрати омбудсманът Диана Ковачева до управителя на НОИ Ивайло Иванов.

На преизчисление подлежат 172 226 души, които сега трябва да поискат преизчисление на вече отпуснатите им пенсии с новия по-нисък коефициент на редукция. Така част от тях ще могат да получават по-високи пенсии. За целта те трябва да подадат заявление до 30 септември 2022 г. в НОИ. Близо 70% от тях са хора с пенсии за инвалидност заради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест.

Според омбудсманката хората не трябва да се разкарват до гишета в разгара на новата вълна на коронавируса. Като алтернатива тя иска премахване на крайния срок. Според нея има реална опасност голяма част от пенсионерите да се насочат още в първите дни и седмици към възможността да поискат преизчисляване. Защото при забавяне на подаване на искането тези хора в съответните месеци на отлагане ще получават по-малкия размер пенсия.

Омбудсманът предупреждава, че не е за пренебрегване и опасността възрастни самотно живеещи или трудноподвижни хора да се насочат към офисите на НОИ, без реално те да са в обхвата му.

Не бива да се допуска правоимащи пенсионери да търпят негативите от това, че са отложили подаването на документите си за времето след отминаване на очакваната четвърта вълна от COVID-19, категорична бе Ковачева.