Небрежност е предизвикала пожара в гората край село Старово

https://www.24chasa.bg/novini/article/10155785 www.24chasa.bg
Пожарът в боровата гора край кирковското село Старово вече е локализиран. СНИМКА: Ненко Станев

Човешка небрежност най-вероятно е предизвикала големия горски пожар край кирковското село Старово. Според местните хора огънят е тръгнал от село Самодива и вятърът бързо го е пренесъл през ливадите в района до боровия масив. Около 300 декара са засегнатите площи от пожара, избухнал в понеделник малко преди 15 часа.

В момента стихията е локализирана и има 3 огнища. Само едно от тях се гаси с помощта на техника. Останалите две са недостъпни заради пресечения терен и се използва жива сила за потушаване на пламъците.

В гасенето на пожара участват над 20 огнеборци, служители на държавното горско стопанство, доброволческо формирование и местни жители. Основното, което се прави, е да се прочистят просеки, за да не се допусне огънят да обхване нови площи.

Небрежност е предизвикала пожара в гората край село Старово

Цяла нощ в района на Старово е имало дежурни, които са следели пожарът да не се разпространи по къщите в района.

В понеделник вечер кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман евакуира 20-ина възрастни жители на най-застрашената махала, които прекараха нощта при свои близки в съседни села. Причината беше голямото задимяване. Община Кирково е осигурила булдозери и водоноски, които да са в помощ при потушаването на пожара.