Адвокат Екимджиев: Ако Сакскобургготски и държавата не се разберат за обезщетение, ще го реши съдът

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10156725 www.24chasa.bg
Адвокат Михаил Екимджиев

Съдът в Страсбург беше единствената форма на защита след тоталния провал на държавата с мораториума за царските имоти  

Известният адвокат и правозащитник Михаил Екимджиев представлява царското семейство по делото пред съда по правата на човека в Страсбург. Ето какво каза той, след като днес стана известно, че то е спечелено от Симеон Сакскобургготски:  

- Адвокат Екимджиев, какво следва от решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който осъди България заради мораториума върху царските имоти от 2009 г.?

- Без да детайлизирам, ще кажа, че се намира едно общо нарушение за всички имоти, по които е наложен мораториум през 2009 г. с решението на Народното събрание - горите и имотите "Ситняково", "Саръгьол", "Царска Бистрица", "Врана".

Нарушението се състои в това, че царското семейство не е имало право на достъп до съд, пред който да обжалва решението за мораторуима. Единственият опит да бъдат защитени техните права прави националния омбудсман през 2010 г., когато сезира Конституционния съд (КС). Тогава обаче КС си измива ръцете, казвайки, че омбудсманът няма право да атакува решение на парламента, а само закони и с това казусът приключва в България.

Така КС вместо да реши проблема, става част от него, защото съдът в Страсбург остава единствената форма на защита.

Мораториумът е тотален провал на държавата, той противоречи на конвенцията за правата на човека, най-вече като продължителност.

Но субстанциално е нарушено правото на собственост до възможността да се търгува с дървесина от горите, тъй като търговската дейност е била блокирана от декември 2009 г. до момента, тоест за горите имаме прието нарушение и на чл.1 от Протокол едно - това е правото на собственост. (Според експертиза отпреди три години печалбата, която царското семейство  са могли да получат от дърводобив от 18 декември 2009 до 19 октомври 2018 г., би била 2 054 319 лв. - б.р.)

И по този текст за нарушение на правото на собственост съдът дава 6 месеца на страните да се споразумеят. Практически срокът е 9 месеца, защото има тримесечен срок за обжалване. 

И ако не се постигне споразумение, вече ще се претендира за обезщетение, като се направят експертизи. Ако не се стигне до споразумение, съдът ще се произнесе по обезщетението за вредите от блокираната търговска дейност за този период от време - от декември 2009 г. до момента. 

- Кой ще направи първата крачка към споразумението?

- Имаме решението от час, не мога да дам отговор. Това зависи преди всичко от царското семейство. Вероятно ще се иска повече време за мислене, за консултации.

- Това променя ли решенията по приключилите дела?

- Не влияе пряко. Делата "Саръгьол" и "Ситняково" бяха решени в полза на държавата. След новото решение на КС от 2020 г. "Царска Бистрица" окончателно е в полза на царското семейство. Имаме неокончателно решение в полза на царското семейство и за "Врана".

Моята прогноза е, че след решението на КС от 2020 г. делата трябва да се решат в полза на царя и сестра му. (Нерешените дела са две - за 16 500 декара гори в Рила и за "Врана" - б.р.)

- Чухте ли се вече с царското семейство?

- Това е конфиденциален въпрос, който не бих искал да обсъждам публично.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо