Монахиня Ксения, бивша журналистка, възражда манастир с 33 параклиса

https://www.24chasa.bg/novini/article/10157466 www.24chasa.bg
Новата игуменка на манастира сестра Ксения е решена да възроди светата обител и да я отвори за поклонници.

- Днес “Рождество Богородично” отваря врати за храмовия си празник, всеки уикенд ще посреща поклонници

- Над 100 доброволци разчистиха обителта, останала затворена близо 10 години

Доброволци почистват манастира “Рождество Богородично”.
Доброволци почистват манастира “Рождество Богородично”.

Единственият манастир край Бургас - “Рождество Богородично”, който беше занемарен през последните десетина години и на практика не функционираше, се възражда, след като наскоро с благословията на Сливенския митрополит Йоаникий бе поет от монахиня Ксения.

Църквата ротонда в манастира днес отваря врати.
Църквата ротонда в манастира днес отваря врати.

Новата игуменка е бивша журналистка. Светското ѝ име е Димитрина Станева и повече от 15 г. работи активно в няколко бургаски медии. Днес обаче тя се е отдала на Бога, а сега основната ѝ задача е да възстанови светата обител, която се намира само на 2 км от най-големия бургаски комплекс “Меден рудник”.

Един от 33-те праклиси в манастира край Бургас.
Един от 33-те праклиси в манастира край Бургас.

След като в три поредни уикенда над 100 доброволци почистиха целия манастир, на 8 септември църквата ротонда най-после отваря врати за храмовия си празник.

Сутринта ще бъдат отслужени празнична утреня и Света литургия, а от 10,30 ч ще започне молебен канон към Пресвета Богородица. Ще бъде осветено и раздадено коливо.

“Очакваме

много хора

на храмовия празник. Ще има богослужение, поканили сме отец Серафим от Камено. Много съм благодарна на всички, които се включиха в почистването, без тези хора нямаше да можем днес да посрещнем поклонници. Помогнаха ни и от община Бургас да възродим живота в манастира”, казва игуменката Ксения.

Нейният стремеж е да бъдат възстановени редовните богослужения, манастирът да бъде отворен за постоянно и да привлича монахини, които трайно да се заселят в него.

“Сега предстои ремонт на едно от жилищните помещения. Манастирът ще може да отвори през октомври, но желанието ни е дотогава да се посещава поне събота и неделя, казва монахиня Ксения.

Тази неделя в манастира ще гостува

иконата на

св. Ефрем Нови

с вградени

в нея мощи

Гръцкият преподобномъченик е известен с името Светеца светкавица заради бързата помощ, която дава на вярващите. Иконата ще остане в храма през целия ден.

До идването на Ксения в манастира се разпореждаше игуменката майка Серафима, която се прочу с това, че накрая опита да се барикадира в Божията обител и отказа доброволно да я предаде на новата игуменка. Наложи се дори да се намеси полиция. В крайна сметка, макар да ѝ бе предложено да остане в манастира като проигумения, тя предпочела да го напусне и да се върне при свои близки.

Според архиерейския наместник отец Севастиян решението сестра Ксения да наследи майка Серафима е било взето още в началото на тази година, а причината е преклонната възраст на Серафима. Всички опити за връзка с игуменката на бургаския манастир обаче се оказали неуспешни, а светата обител била под ключ.

“Месеци наред опитвахме да се свържем с майка Серафима, но не успяхме. Направихме опит за връзка и с нейни близки, които категорично отказаха да ни съдействат. Затова се наложи в края на юли да отидем на място с полиция, за да влезем във владение - манастирът е собственост на Сливенска митрополия”, припомня пред медии отец Севастиян.

Преди години манастирът край комплекс “Меден рудник”, който има църква и 33 параклиса, бе любимо място за разходка на бургазлии през почивните дни. При големите наводнения в региона обаче той пострада много. След поредното стихийно бедствие преди 2 г. Сливенска митрополия отпусна средства за почистване на манастира, бяха изградени и дренажи около светата обител.

Легендите разкриват, че на мястото на днешния манастир „Рождество Богородично“ е имало средновековен манастир на името на св. Георги, който е бил опожарен. Новата обител е

изградена с

дарения на

граждани през

90-те години

на миналия век.

Игуменката на манастира сестра Ксения, чиято история “24 часа” разказа преди време, е постригана в ямболския манастир “Кабиле”, служила е в Пловдив, след което се завръща в родния Бургас.

Със свои съмишленици от Пловдив по време на пандемията миналата година успява да създаде

сайт за

православна

литература “Светогорец”.

До 2008 г. Димитрина Станева е един от популярните журналисти в Бургас, но не спира да търси своята истина. Години наред изучава различни религии, докато един ден решава да учи богословие и се записва във Великотърновския университет.

Още като студентка започва да преподава религия в училище. Постепенно се профилира в журналист, който пише на религиозна тематика, и така изкарва още няколко години в медиите. Но в един момент решава да загърби светския живот и да се посвети на Бога. Така 50-годишната Димитрина става монахиня Ксения.