Калин Лисички: Децата под 1 г. боледуват по-тежко от COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/10159278 www.24chasa.bg
Шефът на клиниката по педиатрия в „Токуда“ д-р Калин Лисички КАДЪР: БТВ

„Децата под 1 година боледуват по-тежко от COVID-19“, каза шефът на клиниката по педиатрия в „Токуда“ д-р Калин Лисички в сутрешния блок на БТВ във връзка с починалото на 14 дни бебе, жертва на COVID-19. Новороденото е починало в болницата в Ловеч след усложнения. Било е прието в тежко състояние, като преди това близките му не са имали съмнения, че е заразено. Стана ясно и, че майката на починалото бебе е едва на 14 години.

„Тези деца нямат имунна система, те имат антитела от майката. Ако майката не е преболедувала, бебето е свръхподатливо на инфекция“, коментира Лисички.

Той добави, че виновни за заразяването на толкова малки деца са именно възрастните.

„Най-малкото дете, което съм виждал с коронавирус, беше на 40 дни, след кръщене се заразява“, каза Лисички.

При най-малките деца до 3 месеца коронавирусната инфекция протича с необичайни симптоми, като един от първите е отказ от хранене.

„При по-голям вирусен товар се наблюдават същите симптоми като при възрастните хора“, каза Лисички.

Той даде съвет на родителите на бебетата под 3 месеца да потърсят лекарска помощ при всичко необичайно.

„Трябва максимално ограничаване на контактите. Малките деца, новородените, тези до 1 годинка са податливи на инфекция. Ограничаване на контактите и фанатично миене на ръце“, добави Лисички.

Той е за ваксинацията на децата от 12 до 15 години, защото има доказателства, че тя създава добър имунитет. При по-малките също е за, стига проучванията да покажат добри резултати в изграждането на имунитет.