Обрат? Минималната пенсия от 370 лв. и преизчислението със стажа да се отложи за 25 декември (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10160968 www.24chasa.bg
ЛЮБОМИР КАРИМАНСКИ

Депутатите забъркаха още по-голяма каша, финалното решение остава за утре

Минималната пенсия да стане 370 лв., но от 25 декември. От тази дата таванът на пенсиите да е 1500 лв. и всички пенсии да се преизчислят с новия коефициент за стажа от 1,35. Това предложение направи от трибуната в парламента шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ". Причината е, че вчера депутатите сътвориха пълен хаос с актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване и сега трябва да намерят изход от заплетената ситуация.  

От 1 октомври пък да влезе в сила само добавката от 120 лв. за всички пенсионери, както и втората година от майчинството да е 650 лв. 

"Причината е, че вчера приехме три различни предложения в приходите и разходите на ДОО. По преценка на бюджетните показатели се проведоха разговори с останалите политически партии, министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика и експерти, затова предлагам промените", каза от трибуната Каримански.

От "Демократична България" поискаха 15 минутна почивка, за да се запознаят с новите числа. 

В момента в приетия на второ четене закон има заложено и увеличение на пенсиите през преизчисление с по-висок коефициент за всяка година стаж над 1,35 и добавки от 120 лв. за всички пенсионери до края на годината, минимална пенсия от 370 лв. и увеличение на тавана до 1500 лв.

В почивката свиках извънредно заседание на бюджетната комисия, за да ги информирам с предложението за промяна в ДОО. Всички сме на мнение, че трябва да има извънредно заседание на комисия, за да се вземе решение и утре да го докладваме, обясни Каримански.

Защо успяхме само за 24 часа да излъжем българските пенсионери?, попита от трибуната Георги Свиленски от БСП. И поиска да продължи процедурата по разглеждането на малките бюджети. Това, което правите е да оставим държавата без актуализиран бюджет по време на криза, каза още той.

Какво става тук? Преди малко излезе г-н Каримански да гласуваме за трети път нещо, което вчера гласувахме, поиска почивка, покани на кафе някои хора в бюджетната комисия, и сега  предлагате утре пак да го гласуваме. Кой предложи датата 25 декември? Токът ви тресе и извадете телта от контакта, защото минирате работата на следващото редовно правителство, каза Тома Биков от ГЕРБ.  И обясни на депутатите от "Има такъв народ", че са се забъркали в голяма каша. Вчера говорихте за годеж, а този брак вие сте го изконсумирали още преди да сте се сгодили, каза още Биков. И обясни, че вината за това ще на ИТН и президента Румен Радев.

Депутатите приеха предложението на шефа на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев второто четене на законопроекта да продължи утре. Сега дебатът ще продължи в бюджетната комисия. 

Очаквайте подробности!