НАП Бургас напомня: Коригиращи декларации до 30 септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/10161153 www.24chasa.bg
НАП Бургас Снимка Елена Фотева

402 физически лица и 102 фирми вече със засечени нередности 

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица, напомнят от НАП Бургас. При откриване на грешка в декларираните данни и обстоятелства, основата и определените задължения, гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите.

Това става с подаването на еднократна коригираща декларация за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година, която се подава след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация, но най-късно до 30 септември на текущата година.

Извършени през 2020 г. от приходната агенция в Бургас проверки са установили 110 юридически и повече от 600 физически лица, които не са подали годишни декларации или са посочили неверни данни във формулярите. Съставени им са  актове за административно нарушение.

До момента от НАП Бургас са установили 420 физически лица с некоректни данни в подоходните декларации и 102 фирми с неточности при декларирането на корпоративния данък. Всички, които още не са се възползвали от възможността за еднократна корекция с цел избягване на санкция, могат да го направят в оставащите до 30 септември дни.

При декларирането на неверни данни от физическите лица, ако те водят до по-нисък размер на данъка или освобождаване от плащане, глобата е до 1000 лева.

Фирмите, които не са посочили или са вписали неверни данни, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказват с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лева.

От приходното ведомство в морския град апелират активно да се използват електронните услуги на Агенцията. Дистанционният, електронен контакт е същевременно и най-безопасният за здравето начин за връзка с приходната администрация във времето на извънредна епидемична обстановка, допълват от НАП Бургас.