Защо е тайна колко депутати са ваксинирани?

https://www.24chasa.bg/novini/article/10162513 www.24chasa.bg
Председателят на ДПС е сред най-редовните депутати, които са с маска. Той е и сред партийните лидери, които дадоха личен пример с ваксинацията. СНИМКА: Николай Литов

“24 часа” ще пита всеки един от 240-те народни представители, след като от партиите им не отговарят

Бившият премиер си поиска обратно от здравния министър 300-та лева глоба заради липсата на маска в Рилския манастир

“24 часа” в четвъртък ще зададе въпрос на всеки един от 240-те депутати дали са ваксинирани и това ли е причината те да не носят маски в Народното събрание.

Задължителната мярка за еднократна или многократна маска, която да покрива носа и устата, в закрити обществени места бе включена още в първите заповеди на здравния министър след обявяването на извънредното епидемиологично положение миналата пролет и при всички разхлабвания досега не е отпадала.

Спор дали парламентът е обществено място, тъй като в него нямало свободен достъп на граждани, и съответно дали депутатите трябва да носят маски, имаше пак през септември миналата година. Тогава депутатите от БСП се позоваха на писмен отговор на тогавашния здравен министър проф. Костадин Ангелов. Според тях той и РЗИ освобождавали народните представители от носене на маски. Това обаче се оказа неправилно разтълкуван отговор.

През юли служебният здравен министър Стойчо Кацаров издаде заповед, в която освобождава ваксинираните работници и служители от носене на маска, но преценката за нея все пак е на работодателя. Затова и в ситуацията с парламента остава въпросът дали всички депутати са ваксинирани, за да не носят маски.

Преди дни “24 часа” се обърна към отделните парламентарни групи за информация колко от техните депутати са имунизирани, но бе отговорено, че става дума за лична информация и тя не може да бъде публична. Освен това не се водела статистика по парламентарни групи, а пък ваксинацията била личен избор. С подобни данни не разполага и пресцентърът на парламента.

Въпреки опасността да пламне зараза в НС, масово депутатите ходят без маска. Миналата седмица дори бяха глобени зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов и зам.-председателят на ИБГНИ Николай Хаджигенов след проверка на РЗИ.

В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов показа снимка на служебните министри Асен Василев и Стойчо Кацаров без маски в пленарната зала на парламента. Настоя двамата да бъдат глобени, така както той самият платил 300 лв. през пролетта заедно с игумена на Рилския манастир при посещение там заради нарушени мерки.

“Кацаров, плати глобата или ми върни парите!”, обърна се Борисов към здравния министър. Бившият премиер и в тази тема намеси президента Румен Радев, чудейки се дали пък той е имунизиран.

Самият Борисов си пусна във фейсбук снимки и при двете ваксинации. Сред ваксинираните партийни лидери е и Мустафа Карадайъ на ДПС, който провокира последователите си във фейсбук още през април със снимка по потник как получава първата си игла.

Ваксина са получили и съпредседателите на “Демократична България” Христо Иванов и Владислав Панев, научи “24 часа”. Председателката на БСП Корнелия Нинова все още е с имунитет, след като изкара COVID-19, но от левицата отказват информация кой е получил ваксина.

Въпреки че от “Има такъв народ” се обявиха против затягането на мерките и облагите, които се предвиждат за ваксинираните, лидерът на партията Слави Трифонов заяви в интервюто си по “Панорама”, че се е ваксинирал. В началото на 45-ия парламент той изкара заразата и бе под карантина. Затова се закле като депутат дистанционно от видеостена в пленарната зала.

Въпросните 300 лв., които Борисов си иска обратно, не са единствената му съставена глоба за нарушаване на противоепидемичните мерки. През юни миналата година ГЕРБ получи акт за 3000 лв. заради среща на бившия премиер и няколко министри със симпатизанти в Стара Загора. По същото време и БСП получи глоба за 3000 лв. заради пленум на Националния съвет.