Борисов отказва годежа с ДПС и БСП - не искал пак постна пица и затегнат колан (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10162543 www.24chasa.bg
Бойко Борисов показва снимка на двамата министри Асен Василев и Стойчо Кацаров без маски в пленарната зала на парламента. СНИМКА: Румяна Тонева

Експремиерът призова ГЕРБ и “Има такъв народ” да бойкотират приемането в зала на актуализацията на бюджета - президентът самоубивал така следващото правителство

“Аз в този годеж няма да вляза - със заложен отсега бюджет и свръхдефицит. Аз съм го живял това с постната пица на Дянков и фалита на КТБ. Пицата постна, а коланът на последната дупка”.

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отклони предложението на зам.-шефа на ДПС Йордан Цонев, който възкликна в пленарната зала, че след като т. нар. партии на протеста са се провалили, партията му повече няма да седи в ъгъла и може да направи коалиция в следващия парламент с тези, които искат и знаят как да постигнат реформи.

Цонев направи изказването насред хаотичното второ четене на бюджета на общественото осигуряване във вторник, когато депутатите гласуваха взаимноизключващи се текстове. Сред тях по предложение на ДПС и с подкрепа от ГЕРБ и БСП бе прието всеки пенсионер да получава по 120 лв. добавка до края на годината. “Сгодихме се!”, честитиха по адрес на трите “стари” партии депутатите на Слави Трифонов и Мая Манолова.

“Ами ще се сгодим партиите на статуквото, точно така ще направим!”, отвърна Цонев. Пука ни дали България ще има кабинет и ни пука за Плана за възстановяване и устойчовст, обърна се зам.-председателят на ДПС към залата.

За каквито и да било разговори за състав на кабинет в следващия 47-и парламент отрекоха от ГЕРБ и БСП и приемаха думите на Цонев по-скоро като парламентарна шега.

Лидерът на ГЕРБ пък остро атакува президента и служебния му кабинет, че с актуализацията правят бюджета неизпълним и стигне ли се до криза в страната, Радев “ще се оправдае с партиите, които са гласували актуализацията”.

Юмрукът на президента доказа, че се родиха партии, които не само не знаят, но и не могат. За да угодят на диктатора Радев, да актуализират бюджета. Той от миналата година се актуализира. Направиха обаче така, че залагат бюджета за следващата година, за бъдещите разходи, ядоса се Борисов на нарочно свикана пресконференция в централата на ГЕРБ.

Напомни как той е получавал обвинения за бонуса от 50 лв. към пенсиите, а сега са одобрени 120 лв. за всички пенсионери месечно.

И предупреди, че подобни решения ще доведе до санкции за страната. Дори критикува своите, че се подвели по популистките предложения на останалите и те се включили с неизпълними обещания.

Ще дойде наказателна процедура за свръхдефицит. Правителството трябва в рамките на една година да ореже всички разходи и да се самоубие. Това прави Радев - самоубива следващото правителство.

Според Борисов може да се дават бонуси към пенсиите, но не и те да се покачват окончателно.

И 100 лв. месечно да се дават, не е страшно. Страшно е в бюджетните прогнози да няма приходи, а разходите да се вдигнат с милиарди. Това всеки го знае, не е нужно да си експерт. Изходът от това, което прави Радев с неговата шайка, е или да теглим огромен дълг, или да плащаме с данъци. Бъдете честни бе, хора!”, възкликна той.

И дори предложи на председателя на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов с ГЕРБ заедно да напуснат пленарната зала, за да не се приеме актуализацията на бюджета.

Помнете ми думите. Като се стигне до криза, Радев ще каже: Политическите партии са виновни. Аз само издавах укази.

Затова експремиерът съветва да не се приема актуализацията на бюджета и призова към съвместен бойкот - двете най-големи партии ГЕРБ и ИТН да напуснат пленарната зала и да оставят парламента без кворум.

Ако ИТН са искрени във възмущението си спрямо актуализацията, внесена от служебния кабинет, нека да напуснем парламента заедно! Без двете най-големи партии бомбата, заложена от Радев, няма как да бъде приета от парламента. Но Слави Трифонов вече обяви, че застават зад кандидат-президента и неговия кабинет, обяснява Борисов защо очевидно предложението му за бойкот няма да бъде подкрепено от първата сила в отиващия си парламент.