Трети ден депутатите буксуват около решението за пенсиите (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10163631 www.24chasa.bg
СНИМКА: Николай Литов

Депутатите се заеха да оправят кашата с пенсиите, която вече трети ден не могат да оправят. Те трябва да приемат окончателно текстовете в актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

В сряда изненадващо бюджетната комисия прие предложението на служебното правителство  преизчислението на пенсиите да остане за Коледа. От 25 декември минималната пенсия да стане 370 лв., а таванът 1500 лв.

По 120 лв. добавка да получават всички пенсионери през октомври, ноември и декември. От 1 октомври обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст трябва да се увеличи от 380 на 650 лв. 

Трети ден депутатите буксуват около решението за пенсиите (Обновена)
СНИМКА: Николай Литов

Обсъждането на текстовете започна с разправии и взаимни обвинения между партиите кой е виновен за хаоса с пенсиите. 

"Декларирахме, че искаме да възстановим държавността, законността, да направим българския парламент да работи съобразно закона и съобразно правилника. Вие надминахте и най-уродливите практики на ГЕРБ. Те никога не са си позволявали на трето гласуване да вкарат трети доклад. Да, имало е допълнителни доклади, може би повече от 100 пъти, но между първо и второ гласуване", заяви от трибуната Георги Свиленски от БСП. Той поиска заседанието да се прекъсне и в приходната и разходната част да се нанесат сметките, които позволяват вдигането на пенсиите още от 1 октомври, както депутатите приеха във вторник.

"Хубаво е БСП да започнат да работят! Изрекохте много лъжи, г-н Свиленски. Защото казахте, че Народното събрание приехме. Не, вие приехте! БСП, двете комунистически партии - ГЕРБ и ДПС го приехте. Комунистическите партии винаги са фалирали държавата!", каза зам.-шефът на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

"Това, което се случва последните минути, е че вие не знаете какво правите. Очевидно председателят на бюджетна комисия не знае какво да докладва. Очевидно вие гледайки към г-н Йордан Цонев, който е опитен парламентарист, но не е юрист, позовавате се на решение на КС, без да сте го прочели в неговата цялост" , каза Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС. 

Мартин Димитров от "Демократична България" пък  заяви, че ГЕРБ са прекалили с демагогията, защото те поискали първоначално актуализацията да не се приема.

Вие вече не сте готини. Свърши това време. Вие сте токсични!, обърна се Тома Биков към депутатите от "Демократична България".

"Има биполярно разстройство в групата на ГЕРБ. Групата на ГЕРБ предложи параграфът с преизчисляването на пенсиите и актуализацията да отпадне. Вижте си параграфа – нека да е ясно за българските пенсионери. ГЕРБ предлагаше добавка само за октомври, ноември и декември. Единствените, които предлагаха и актуализация, и добавка, беше парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме", каза Мая Манолова.

Пенсионерите трябва да знаят, че добавката от 120 лв.  ще им бъде отнета от 1 януари. Правилното решение е актуализация на пенсиите, каза шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН.

Вие се отказахте от вашето предложение минималната пенсия да се вдигне от 1 октомври. Защитавате предложението на ДПС, защото сте топлата връзка между ДПС и ИТН, обърна се социалистът Стоян Мирчев към Каримански. 

Няма от какво да се срамувам в моята биография, но вероятно вие има от какво да се срамувате, защото вие имахте министър-председател, който нямаше и ден трудов стаж, освен неговата политическа кариера, отвърна Каримански.

Вие имате фиксация към ДПС, така, както дядо му имаше фиксация да направи Възродителния процес, каза зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев към Мирчев. Преди малко г-н Станев дойде да ви шушука да си вдигнете телефона, ето това е истинското задкулисие, отвърна му Мирчев.    

Слязохме до долните гащи!, каза Рамадан Аталай от ДПС и поиска да се закрият дебатите и да се премине към гласуване на текстове 

След два часа на спорове Манолова обвини ГЕРБ, че те бавят и саботират решението за пенсиите.

Колеги от ГЕРБ, ако не желаете тази актуализация го заявете, а не да си играем с процедурни хватки. Трети ден буксуваме като джипката на Борисов в кал, а тя никога не е буксувала така. Изглеждаме като едно анимационно филмче "Джейми и вълшебното фенерче. Приличаме на онова животно Бутни-дръпни. Престанете!", заяви Филип Станев от ИТН.

Вие сте толкова несъстоятелни, че вече втори път не можахте да съставите правителство. Не приехте отговорност за държавата, а сега се чудите как промените пенсиите, каза Александър Ненков от ГЕРБ. И обясни, че в момента се правят предизборни кампании.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че служебното правителство е внесло основата, за да може редовен кабинет да нанесе корекции. Всички предложения в актуализациите пък били обсъдени с партиите. Това, което партиите решиха преди 2 дни бе пенсиите да се вдигнат през стажа, минималната да е 370 лв. В същото време бе приета и надбавка от 120 лв., каза още Василев. Предложението пенсиите да се вдигнат от Коледа пък позволявало преизчислението да остане трайно и постоянно през годините. "Можем да си го позволим, защото допълнителният разход е 115 млн. лв., а имаме около 300 млн. лв. допълнителни приходи в последните два месеца", каза  Василев.

Манолова обясни, че парламентарната група на ИБГНИ ще подкрепи минимална пенсия от 370 лв. от 1 октомври. Ще гласуват и преизчислението със стажа да е от 1 октомври. Смятаме, че преизчислението на пенсиите е справедливо и първа стъпка към увеличаването на пенсиите, каза още тя. Според нея очакването на българите е следващото правителство да преизчисли пенсиите с актуален осигурителен доход. 

Сигурно сте объркани от този хаос, който настъпи. В момента не се търси решение. За нас категорично е необходима актуализация на бюджета, защото така се прави в правова държава, а това сме го заявили още на 12 април, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова. 

Някой да излезе и да се извини на пенсионерите, че увеличението няма да влезе в сила от 1 октомври, обясни Радомир Чолаков от ГЕРБ. И показа първите страници на вестниците от сряда.