Спор за задкулисие - "Цонев, вдигни си телефончето!", шушнел Филип Станев

https://www.24chasa.bg/novini/article/10164087 www.24chasa.bg
Йордан Цонев разпален от трибуната посочи, че дядото на депутата от БСП Мирчев бил организатор на Възродителния процес. СНИМКА: Николай Литов

Стоян Мирчев от БСП загатна, че дочул за важно обаждане между кадри на ДПС и ИТН

Кой с кого се е сгодил и къде ще е сватбата? Развихри се скандал в зала

"Г-н Станев, дойде да ви шушука: "Цонев, вдигни си телефончето!" преди малко." Това заяви от трибуната на парламента депутатът от БСП Стоян Мирчев, след като се заформи спор за задкулисието между него и зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев.

Зам.-председателят на групата на ИТН Филип Станев (в дясно) заедно със съпартиеца си Станислав Балабанов
Зам.-председателят на групата на ИТН Филип Станев (в дясно) заедно със съпартиеца си Станислав Балабанов

Разпален по време на продължаващите над 2 часа дебати по актуализацията на бюджета по Държавното обществено осигуряване Йордан Цонев посочи, че дядо на Мирчев бил сред организаторите на Възродителния процес. (Дядо на Стоян Мирчев е Стоян Михайлов, секретар на ЦК на БКП - б.р. )

Много се радвам, че аз и семейството ми не се харесвам на ДПС и вашия почетен лидер, защото вие се превърнахте в символ на корупцията, отвърна депутатът от левицата и добави, че ИТН и ДПС били символ на задкулисието, като даде за пример случка от преди малко в залата. Зам.-председателят на ИТН Филип Станев отишъл до Цонев и му подшушнал да си вдигне "телефончето", намеквайки, че го търси някой от висшите партийци на ИТН.

Малко по-късно след като бе прието окончателно предложението на ИТН да се увеличат пенсиите след Коледа с подкрепата на ДПС, Мирчев отново разпали спора. "Че има брак между ИТН и ДПС има, а Филип Станев е шаферката. Сватбата е ясна. Най-вероятно партито ще е довечера в "Делта Хил" при чичо Славчо (Слави Трифонов и затворения комплекс, в който живее близо до София - б.а.)", каза депутатът.

"Г-н Мирчев, вие притежавате изключителното качество наречено интригантство. Вие мен и г-н Йорданов ни вкарвате в нещо, което е абсолютно невярно. Вие сте едър мъж, достоен мъж, български депутат с хубава брада като Леонид от филма. Не бъдете с едро тяло и заешко сърце! Бъдете лъв, а не заек! Не всявайте интриги! И стига с тия циркове, бе хора! Станахме за смях пред цяла България, бе хора!", емоционално извика от трибуната зам.-председателят на ПГ на ИТН Филип Станев.

Последваха скандирания на депутатите от БСП: "Горчиво!"

"Точно БСП да говорят в този смисъл, при положение, че вие бяхте в брак с ДПС и с кого ли не. Вие сте доста шавлива политическа булка, бе хора. А що се отнася до това, което се случва в залата, господинът там с брадата, маймуната помни 3 минути. Вие явно, може би, помните малко повече, но влязохме в тази история с бюджета, защото ГЕРБ, ДПС и БСП приехте 3 различни неща и вкарахте тази каша. Вие така се сгодихте, а г-н Цонев смело обяви, че сте се сгодили партиите на статуквото. За това нещо гласувахме както ние така и ДБ. Към господина с брадата - ходете някъде, където има такива уроци по запаметяване, за да увеличите времето от 3 минути помнене, защото иначе сте за зоопарка", каза пък председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Последва спор и със Станислав Балабанов от ИТН и Георги Свиленски от БСП кой е "палячо". Тази дума се превърна в причината двамата депутати да получат наказание от председателкята на НС. Наказани бяха също и Йорданов и Станев за изказванията си.