В Бургас ръст на млади хора, които искат да се ваксинират срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/10164906 www.24chasa.bg
УМБАЛ Бургас. СНИМКА: Архив

Засилен интерес към ваксинацията срещу COVID-19 наблюдават в имунизационния кабинет на МЦ "Св. Николай Чудотворец".

Медицинският център на УМБАЛ Бургас бе първото лечебно заведение, в което стартира ваксинационната кампания в Бургаска област през декември миналата година и оттогава работи без почивен ден.

През лятото интересът към имунизацията бе спаднал, но от няколко седмици в кабинета наблюдават ръст на желаещите. Докато при старта на ваксинационната кампания в МЦ "Св. Николай Чудотворец" идваха предимно възрастни хора, напоследък основният поток се състои от млади посетители. Забелязва се ръст на желаещите да се имунизират сред групата на 18-25 годишните. Имунизации са правени и на няколко деца под 18-годишна възраст.

В момента центърът разполага с три вида ваксини - еднодозовата на "Янсен" и РНК-ваксините на "Пфайзер-Бионтех" и "Модерна".
Най-голям е интересът към еднодозовата ваксина, следвана от тази на "Пфайзер", казват от медицинския център.

Работещи в кабинета споделят, че вече има запитвания от хора, ваксинирани в началото на годината и желаещи да си поставят трета доза.

Ваксинациите се провеждат след 15 ч.  в делнични дни и през уикенда.в кабинет в основната сграда на МЦ "Св. Николай Чудотворец", вход през Централната регистратура на УМБАЛ Бургас. В делнични дни до 15 ч. ваксини се поставят  в кабинет, който се намира на гърба на Спешно отделение, до паркинга на линейките, уточняват от болницата.