Касата ще поеме лекарствата за COVID-19 от следващата седмица (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10165197 www.24chasa.bg
Стойчо Кацаров

В ДКЦ-ата ще дават и пулсоксиметри на болните, те ще трябва да ги върнат, след като оздравеят

Лекарствата, които личните лекари изписват на пациентите си, болни от коронавирус, ще се поемат от Националната здравноосигурителна каса от следващата седмица, съобщи пред журналисти здравният министър Стойчо Кацаров.

"Утре в Държавен вестник излиза списък с лекарства, които да могат да бъдат изписвани за пациенти с ковид. Това се случва за първи път в историята на НЗОК. Досега тя финансираше само домашно лечение на хронични заболявания, за пръв път ще финансира остро заболяване. Всички видове изследвания също ще бъдат безплатни. А отделно на това министерството пое, по своя програма, да осигури на всички разкрити ковид зони, апаратура на стойност до 50 хил. лв. Това може да е подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ЕКГ апарат или друго. Освен това имаме на склад пулсоксиметри за тези центрове. Всеки един от тях ще получи между 30 и 40 такива. Те измерват кислородното насищане на кръвта. Те ще се предоставят на пациентите, които се лекуват вкъщи, и ако насищането на кръвта им с кислород се влошава, те ще могат да сигнализират на лекарите си", разказа Кацаров.

"Вчера имаше заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на което те одобриха промяна в методиката за заплащане на лекарите в болничната и извънболничната помощ в посока на увеличаване на тези средства. На практика ние сме готови да стартираме изцяло амбулаторно лечение на пациенти. Днес тази методика беше съгласувана от БЛС, имах среща и с председателя му, с директори на столични ДКЦ-та. Те са много доволни, от това което е осигурено за т.нар. ковид зони. Очаквам в много кратки срокове другата седмица от тези 39, първоначално регистрирани ковид зони, да станат поне 150. Така че пациентите с ковид да могат да бъдат лекувани амбулаторно", каза още той.

Софтуерите в центровете за ваксиниране срещу коронавируса вече са програмирани и така, че да може в тях да се въвежда поставянето на трета доза. Дали такава ще се поставя у нас предстои да реши експертен съвет по имунопрофилактика. Миналата седмица здравният министър обяви, че трета доза ще се поставя само на хората, които имат слаба имунна система или са с определени заболявания.

Това, което сме предложили като допълнение в държавния бюджет, е разчетено. Имаме нужда от допълнителни средства за "Ремдесивир". Като цяло нямаме проблем с разчетите. Те са направени и за най-лошите ситуации. Говорихме с депутатите да се добавят евентуално още пари за лекарствени продукти, така че да сме сигурни, каза още той.