9 септември - национална катастрофа или празник

https://www.24chasa.bg/novini/article/10165515 www.24chasa.bg

За едни датата е синоним на ужас и разграбване, за други тя е символ на победата над фашизма

9 септември е сред най-противоречивите дати. За част от обществото той е сред най-големите трагедии в новата ни история. Свързва се с окупацията от съветската армия, с конфискацията на огромно национално богатство, с национализацията, със смяната на царското управление с режим, непризнаващ църквата и духовността. Над 10 хил. души са избити без съд и присъда в първите месеци след 9 септември 1944 г., гаврите и издевателствата над свещеници са повсеместни. Голяма част от живеещите в центъра на столицата са изселени, за да се настанят в апартаментите им новите управници и съветски наместници.

По селата не приемат отнемането на земята и стадата. Организират се бунтове на Горяните, които са жестоко смазани.

Но тази дата има и своите поддръжници – за тях тя е най-големият празник, защото тогава фашизмът в България е победен. За тази част от обществото 40-те години на миналия век са най-мракобесната част от историята. Царската власт съзнателно ликвидира комунистите, знаейки много добре в каква репресивна машина са превърнали СССР. От друга страна, разправата с военното крило на комунистическата партия оставя десетки деца сираци. Някои никога няма да забравят как през селата са носени набучени на кол главите на убити социалисти.

В цялото това яростно разделение на обществото гениалният принос на Георги Димитров е, че по време на Лайпцигския процес през 1933 г. успява да убеди Европа, че комунистите са единствените антифашисти. Нищо че шест години по-късно, на 23 август 1939 г., Сталин сключва Пакт за ненападение с Хитлер, след което опустошават и си поделят Полша.

"Правителствата на Райха и на СССР чрез подписания днес договор, като уреждат границите между двете държави вследствие разпадането на Полската държава и създавайки по този начин сигурна основа за продължителен мир в Източна Европа, единодушно изказват своето гледище, че е в интерес на всички народи да приключат положението на война, което съществува между Германия, от една страна, и Франция и Англия, от друга.

Двете правителства, прочее, ще направят общи усилия да се постигне тази цел колкото е възможно по-скоро. В случай че това не се достигне, ще се докаже, че Англия и Франция са отговорни за войната."

Кой успява да скара Хитлер и Сталин, четете ТУК.