Второ извънредно заседание на бюджетната комисия за деня след нов скандал по бюджета на касата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10165679 www.24chasa.bg

Второ извънредно заседание на бюджетната комисия в парламента свикаха депутатите заради неразбории по бюджета на Националната здравна каса. До тук се стигна, след като в залата депутатите подкрепиха неприети в комисията предложения на съпредседателката на ИБГНИ Мая Манолова, лидерът на БСП Корнелия Нинова и Георги Ганев от ДБ.

Проблемът с това, че предложенията са приети е, че те всъщност не са калкулирани в бюджета. Приетото предложение на Нинова предвижда за здравноосигурителни плащания да отидат 5 156 674 лв., вместо 5 146 710 лв., като по пера се увеличат парите за дентална, извънболнична помощ, медико-диагностична дейност и лекарства. Предложенията на Георги Ганев пък предвиждат също увеличение по пера за първична доболнична помощ, за дентална помощ и т.н.

Бе прието и предложението на Мая Манолова 2 млн. лв. да отидат за зъбни протези. 

Шефът на финансовата комисия Любомир Каримански трябва да каже дали да се събере бюджетната комисия отново, за да направи нов доклад, след като се приеха тези промени, каза шефката на парламента Ива Митева.

Нали не си мислите, че в акъла ми има един компютър с пентиум, който да смята на секундата. Аз предлагам да прекъснем и да продължим утре, отвърна Каримански.

Тази вечер трябва да се направят изчисленията. Затова предлагаме да се прекрати заседанието, каза Мария Капон от ИБГНИ.

Правя обратно предложение, защото преди по-малко от 15 минути това предложение да се прекрати заседанието се отхвърли. Предлагам, ако вие не дадете почивка за изработване на допълнителния доклад, да се ползва почивка от името на парламентарна група, поиска Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Почивката е в рамките на 30 минути, но по-скоро трябва да отложим с един час заседанието, отвърна Митева. В крайна сметка депутатите се разпуснаха за 30 минути, в които да решат как да продължат с бюджета.

Очаквайте подробности!