Скандал в правната комисия. Свикаха заседание в почивката, за да закриват спецсъда

https://www.24chasa.bg/novini/article/10165763 www.24chasa.bg
Шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев и депутатите от ИТН Радостин Василев и Андрей Михайлов по време на общественото обсъждане в правната комисия преди седмица (от ляво на дясно) СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Ива Митева: Какво ще се случи, ако разгледаме законопроектите утре в спокойна обстановка, те и без това не са включени в дневия ред    

Голям скандал се завихри в правната комисия, която се опита да проведе заседание тази вечер, но по време на почивката, в която депутатите излязоха, докато гледат бюджета на НЗОК.

Комисията се събра в зала "Изток" и трябваше да гледа на второ четене закона, който е свързан с бюрото по защита и предвижда то да мине от главния прокурор в Министерството на правосъдието, както и да гледа на първо четете промени в  Закона за съдебната власт,  с които се закрива спецправосъдието.    

"Това е шеста промяна на това заседание, вие наистина ли се подигравате с правото в България. Моля незабавно да прекратите  заседанието, да поканите главния прокурор и министъра на правосъдието, незабавно да ги извикате", заяви Хамид Хамид от ДПС. По-рано днес заседанието беше насрочено първо за 14,30, после за 17,30, но се отложи  заради гласуванията на бюджета на НЗОК. По правилник комисиите трябва да заседават 30 минути след парламентарното заседание, а не в почивките.  

Според Атанас Славов от ДБ е имало възможност на няколко пъти да се говори за Бюрото по защита. "Да минем към гласуване на второ четене", призова Славов. 

"Вие сте сериозен юрист, от тези 30 минути, останаха 15, наистина ли мислите през това време за гласуваме един закон на вторто четене, а друг - на първо", попита Хамид Хамид от ДПС.

 "За 10 минути два законопроекта, как си мислите, че ще сме готови", добави той.  

Според Анна Александрова от ГЕРБ заседанието е било нелегитимно, защото  в момента депутатите били в почивка заради  приемането на  бюджета на НЗОК. Тя изтъкна, че често заседанията се дублирали, а и важни законопоректи се приемали за 15 минути". 

"Ние си играаем на дискотека, на цветомузика. Тук щяхме да правим обществени обсъждания, щеше да има нов морал, а има един човек,  който нарушанва конституцията, стискайки указа си, за да си избере  удобна дата", продължи и Хамид Хамид, явно визирайки президента.. 

Наложи се намeсата на шефката на парламента Ива Митева, която също е член на правната комисия.

"Гледаме важен закон. Когато става въпрос за важни закони смятаме, че след като  почивката приключва в 20,15 ч, това заседание може да бъде свикано утре. Не бива по този начин да правим и приемаме важни закони. Предлагам заседанието да бъде прекратено", каза тя. 

На репликата, че и ГЕРБ са приемали закони по нощите, Митева обясни, че са го правили, но когато законопроектите са били включени в дневния ред на заседанието на следващия ден, а в конкретния случай двата законопоректа не са включени.

"Какво ще се случи, ако се приемат тази вечер, като не са включени в дневия ред утре. Когато има парламентарно заседание, комисия не може да има",  обясни Митева как стоят нещата по правилник. 

Заседанието беше отложено за утре в 10 часа.