Ново напрежение за бюджета - "Има такъв народ", ИБГНИ и "Демократична България" напуснаха пленарната зала

https://www.24chasa.bg/novini/article/10165824 www.24chasa.bg
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

След 13 часа заседанието приключи. Депутатите продължават гледането на бюджета на НЗОК утре

В пленарната зала отново се заформи скандал между депутатите. Той доведе до напускане на депутатите от "Има такъв народ", ИБГНИ и "Демократична България" по време на дебатите по бюджета на НЗОК. 

Депутатите се завърнаха в пленарната зала след почивка заради объркване в сметките на бюджета на НЗОК. Финансовата комисия в парламента трябваше да направи нови разчети по време на почивката. Оказа се, че такива не могат да се направят сега, а това доведе до нова доза напрежение между депутатите.

Бюджетната комисия няма готовност да докладва, затова моля заседанието да бъде прекъснато. Утре бюджетната комисия продължава работата в 9 ч. Нямаме готовност да докладваме. Останалите параграфи няма да могат да бъдат приети, ако не бъде приет първи параграф. Министърът на финансите и експертите на НЗОК казват, че има абсолютна колизия между членовете, които вече сте приели, каза шефът на финансовата комисия в парламента Любомир Каримански.

Ако това предложение не бъде прието, можем да продължим с обсъждането, да минем всички текстове и утре да продължим с гласуването, предложи парламентарната шефка Ива Митева.

Защо прекратихте заседанието на правната комисия, запита Димитър Делчев от ИБГНИ. В почивката депутатите се опитаха да проведат и заседание на правната комисия, на която да се гледат промените в закона за съдебната власт и за бюрото по защита на свидетели.

Няма как да гледаме това успоредно в комисия, защото заседанието не е прекратено, каза Митева.

Очевидно всички сме уморени. Заседаваме от 9 ч., имаше инфарктни ситуации. Затова предлагам да приложим същия подход, какъвто и за бюджета за ДОО и да преминем към разглеждането на следващите параграфи, призова Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Два пъти бе гласувано предложението да се прекрати заседанието. Против обаче гласуваха ГЕРБ, ДПС и БСП и така депутатите не успяха да се разпуснат.

Вие сте блестящ юрист, имате дългогодишен парламентарен опит. Но може би тези гласувания не са силната ви страна. Няма как да има прегласуване и вие го знаете. Участвате в един цирк, за да може един човек, който стиска указа да може да си избере удобна за неговата кампания дата, обърна се Хамид Хамид от ДПС към Митева.

След това депутатите от ИТН, ИБГНИ и ДБ напуснаха. Мария Капон от ИБГНИ пък поиска проверка на кворума. Така се установи, че едва 109 души има в пленарната зала. Те не са достатъчни за кворум, но Митева предложи да се продължи само с дебатите, а утре да се гласува бюджетът.

Управляващите да провалят кворума вече е ноу хау, коментира зам.-шефът на ДПС Халил Летифов.

Празната зала по време на гледане на бюджета за НЗОК говори сама по себе си за тези, които ги няма. От два дни колегите ми от ДПС се опитваме да помагаме на ИТН. Поне 10 пъти ви вадим от ситуации - къде от незнание, къде от липса на опит нещата не вървят. Смятате ли, че това, което стана, ни мотивира да продължим в тази посока. Подкрепа по отношение на този бюджет и на другия не може да очаквате. Нулева. Не може да искате от нас да бъдем кооперативни, да пазим финансовата стабилност и тук с демонстрации да ни се напуска залата. За какво? Да обсъдим с промени в законите мафиоти, които са подсъдими, да им затворим съдилищата. Не бюджета, не здравето на хората, не пенсионерите, мафията. Това е подмяната, коментира и колегата му Йордан Цонев.

Вие ще трябва да обясните на лекарите защо пари за тях няма. Факт е, че те бламираха бюджетите, те излязоха от тази зала, мисля, че никога повече няма да имат място в нея. Маските паднаха. Маските паднаха, защото всичко това е било, за да може човекът, при когото бяхте преди малко да си нагласи удобна дата. Приказките за актуализация на бюджета са били ала бала, конституцията се нарушава само, за да се избере удобна дата, каза и Хамид Хамид от ДПС.

Първото нарушение на конституцията бе за онова момче, което прилича на Джон Траволта (б.а. - икономическият министър Кирил Петков), вие знаете кое е, каза още Хамид.

За 10 минути не можем да преизчислим бюджета, настоя пък Георги Попов от ИТН.

Г-н Хамид, не знам защо сте изненадан от напускането на тази част от залата, които се обявиха за опозиция, а преди това напуснаха, когато трябваше да се гласува техният кабинет. Тези хора са рецидивисти. Такъв рецидивист е и президентът, който ни поставя условия, извива ръцете на парламента, сега сигурно е поставил още условия и те в опита си да отговорят на тях, защото това е техния президент, объркаха парламентарната процедура. Не завиждам на шефа на финансовата комисия, който няма подкрепата дори на своята парламентарна група, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

При липсата на кворум, вече не можем да гласуваме. Нека се върнат, за да участват в дебата. Няма смисъл да се притесняват по стаите. Напускането на залата по никакъв начин няма да помогне на този бюджет, каза и Тома Биков от ГЕРБ.

Не знам дали бръкнаха в контакта с лъжицата, но мисля, че всички вкупом полетяха към трафопоста, коментира Хамид Хамид.

Как и защо се направи това, за да не може да бъде взето нито едно решение? Категорично не мога да се съглася, че лекарите и медицинските сестри заслужават това поведение. Все се надявах, че в това Народно събрание ИТН ще разберат, че коронавирусът съществува и това не е измама. Днес вие ударихте голям шамар на българските лекари, санитарите, на медицинските сестри. Днес спирате решението за лечението на българските деца, каза бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов.

Моля без излишен драматизъм. Милионите за българските деца са осигурени. Бюджетът на НЗОК ще бъде гледан утре. Всичко, което казахте е манипулация за пред камерите, отвърна Деляна Пешева от ИТН.

Позволихте си да обидите президента Радев на рецидивист. Ще ви кажа в какво ще рецидивира - като ви победи така, както направи преди години. Това, че си мислите, че днес сте направили някаква върховна хитрост и сте надвили някого, грешите. Това, което направихте днес, ще го платите утре, коментира социалистът Крум Зарков.

Толкова млад, умен депутат колко бързо се научи да демагогства. Г-н Зарков, разочарован съм от вас. Когато се обръщате към ДПС трябваше да видите принципната ни позиция, отвърна му Цонев.

След повече от 13 ч заседание, депутатите се разпуснаха. Гледането на бюджета на НЗОК ще продължи утре.