Само един на 3-ма депутати с маска - глобата не помага

https://www.24chasa.bg/novini/article/10165829 www.24chasa.bg
77 от депутатите през вчерашния ден бяха с маска в плeнарната зала.

l ГЕРБ отличници по ваксиниране: 55-има с две дози, 5-има с високи антитела след боледуване, само 7 без игла по медицински причини

l И ДПС, и “Демократична България” спазват правилата в зала и масово са имунизирани, при Слави едва трима с маски

l Кацаров даден на здравната инспекция от ВМРО

Едва 77 депутати с маски в пленарната зала преброи екипът на “24 часа” в четвъртък. Това означава, че по-малко от един на 3-ма народни представители спазва противоепидемичните мерки.

Тази фриволност се забелязва от старта на 46-ото НС, като често избраниците отвръщат, че били ваксинирани.

Колко депутати са имунизирани обаче, се оказа тайна - досега “24 часа” не получи официален отговор на запитването. А информацията е важна заради личния пример, който следва да даде политическият елит на държавата, последна по ваксинации в ЕС. Затова попитахме лично повечето народни представители, след като проверихме кой е с маска.

Повечето шефове на групи са стриктни: съпредседателите на “Демократична България” Христо Иванов, Атанас Атанасов, председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, соцлидерката Корнелия Нинова.

Водачката на “Изправи се БГ! Ние идваме!”

Мая Манолова и

шефът на групата

на ИТН Тошко

Йорданов обаче

са без маски Именно техните съпартийци са и най-честите нарушители.

От хората на Мая не се забелязва нито един депутат, който да спазва тази мярка, дори и заместникът ѝ - адвокатът Николай Хаджигенов, който само преди седмица след спонтанна проверка на РЗИ получи глоба между 300 и 1000 лв. за същото нарушение в пленарната зала.

Само 3-ма от депутатите на Слави Трифонов са с маска. Сред тях е Пламен Николов, номиниран за премиер с мандата на ИТН.

Сред популярните нарушители са и зам.- председателят на ДПС Йордан Цонев, Мария Капон от ИБГНИ, бившият икономически министър Делян Добрев, Мартин Димитров от ДБ и Румен Гечев от БСП.

Приятна изненада обаче се оказа броят на ваксинираните парламентаристи, който по груби сметки превишава процента имунизирани българи. Със завършен цикъл у нас са около 20%.

Групите отличници са ГЕРБ, ДБ и ДПС. Процентът в тях не само доближава средния за Европа, а го и надхвърля.

Най-добре попълнен се оказа “ваксинационният паспорт” на ГЕРБ. Те

сами си водят

отчет кой е с

поставена игла

и кой с достатъчно антитела. 51 от всички 63-ма са имунизирани. Сред останалите 5-има имат антитела, а 7 няма да се ваксинират по медицински причини, научи “24 часа”. Със силната си ваксинационна акция от ГЕРБ разчитат да дадат личен пример на избирателите си, обясняват от пресцентъра.

“Демократична България” не води статистика, но без ваксина са единици. И 4-мата съпредседатели на коалицията Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев и Борислав Сандов са с по 2 игли. Дори преболедували вируса като Манол Пейков и Калоян Янков се имунизирали. От ДБ са силни привърженици на ваксините и това бе причина да поискат в актуализацията на бюджета перо за голяма кампания, с която да се убеди и българското общество.

По-голямата част от групата на ДПС също вече е ваксинирана, а тези, които не са, са преболедували, разказаха от партията. Освен това винаги са с маска на банките си.

Лидерът Мустафа

Карадайъ бе

сред първите

политици,

които сложиха ваксина - още на 16 април, като веднага призова членовете и симпатизантите на ДПС да направят същото. “Аз се ваксинирах! Ваксинирайте се и вие”, написа им той във фейсбук. Карадайъ носи маска и извън пленарната зала. Прави го, за да даде личен пример, обясни той пред “24 часа”.

“ДПС винаги сме призовавали актива, независимо какви са мерките, да се пазят и да носят маски”, допълни лидерът.

Сред преболедувалите в групата е зам.-шефът на ДПС Халил Летифов. (Виж разказа му за битката с COVID долу.) Той критикува правителството, че не е успяло да вземе навременни мерки, нито да обясни сега защо ги налага, а за бизнеса подкрепа липсвала. Ще се ваксинира, когато намалеят антителата му, лекарите препоръчали да чака 3- 6 месеца. “Най-добрата ваксина е поставената ваксина”, казва той.

В БСП далеч не са толкова отворени да коментират темата. Сред категоричните поддръжници на ваксините е юристът Крум Зарков, ваксинирал се с жена си преди два месеца. “Не ми е известен друг начин човек да запази себе си и близките си, както и друг начин да престанем с тези отваряния, затваряния и други мерки, които са затормозяващи”, каза той.

Въпреки признанието на Слави Трифонов, че той вече бил ваксиниран, при депутатите му информацията кой е последвал примера на лидера се оказа оскъдна. Което не е изненадващо за групата, поискала в закона изрично да се запише, че ваксините са доброволни. Според шефа ѝ Тошко Йорданов сега по приумица на здравния министър или “ако той бъде натиснат”, може зорлем да опитат да имунизират цялото българско население.

Самият здравен министър пък също има някои проблеми със спазването на мерките. Преди ден Бойко Борисов размаха снимката му без маска и настоя: “Кацаров, или плащай глоба, или ми върни парите”. Така лидерът на ГЕРБ се възмути, че той бе глобен 300 лв. за посещението си без маска в Рилския манастир, а министърът ходи без такава в парламента.

А вчера и РЗИ бе сезирана за Стойчо Кацаров от бившия депутат от ВМРО Александър Сиди. В четвъртък Кацаров уставно не свали маската си. “Ако ще се занимаваме с глупости, да сезират, когото искат”, коментира той сигнала.

Халил Летифов: Цял месец се лекувах от COVID, мерките спасяват животи

Голяма част от мерките, които се въвеждат, имат за цел да пазят човешкото здраве и живот. Винаги съм ги спазвал стриктно. Важно е да са навременни и адекватни, защото иначе страдаме всички ние. Аз съм един от тези, които в кампанията за изборите на 4 април, близко до хората и предвид, че времето беше лошо, успях да се заразя с коронавируса, разказва личната си история Халил Летифов. Сагата продължи повече от месец, като ми се наложи и болнично лечение. Благодарение на медицинския екип и на д-р Зарчева се излекувах, но това беше тежко боледуване.

Разболял се в края на март. Преди това се записал за ваксинация, но заради инфекцията не успял да се имунизира.

Възстановителният период продължава и до днес. Така че е важно да осъзнаем, че сме длъжни да пазим не само себе си, а и цялото общество. Като че ли не успяхме да обясним ползите от ваксинацията и налагането на противоепидемичните мерки. Виждам, че кампанията против ваксинирането набира скорост, което ще бъде за сметка на българските граждани. Много е важно да дадем своя пример. Разбира се, че ваксинацията е личен акт, но е важно да обясним, че дори само за по-лекото протичане на болестта това си струва, категоричен бе Летифов.