Партиите от протеста: Бюджетът се проваля от ДПС, ГЕРБ и БСП, за да не започне съдебната реформа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10165925 www.24chasa.bg
СНИМКА: 24 ЧАСА

ДПС, ГЕРБ и БСП умишлено провалят гласуването на бюджета за НЗОК, както и по-рано този на Държавното обществено осигуряване, за да не започне съдебната реформа. Това заподозряха партиите от протеста, след като днешното заседание за бюджета на НЗОК се провали.

Причината за провалът на заседанието бе, че депутатите приеха взаимоизключващи се предложения, които не са включени и в разчетите на бюджета. Това доведе до напрежение между депутатите, а по-рано трите партии - ИБГНИ, ДБ и ИТН напуснаха и пленарната зала.

Бюджетът на НЗОК бе недопустимо приет с различни предложения, които дори се взаимоизключват, за да може бюджетът да излезе на дефицит и той не е малко. Сега продължаваме, за да видим дали със съответните показатели на бюджета може да се направи така, че те да са балансирани. Комисията днес заседава извънредно. Направихме вариант, с който всички се съгласиха, без ГЕРБ, и в крайна сметка отново с искането за допълнителни сметки, искат бюджетът да излезе на дефицит и изобщо да провалят приемането му, коментира пред журналисти шефът на бюджетната комисия и депутат от ИТН Любомир Каримански.

В момента ГЕРБ , ДПС и БСП правят разходи, които ги няма, каза и зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. И затова излезли - за да видят какво да направят, за да ги "спрат", обясни той.

Тези три партии са мнозинство и приемат разходи, които ги няма, за да кажат, че следващото управление - независимо редовно или служебно правителство, не може да се справи, допусна Йорданов.

Това, което се случва в момента в залата, е много по-страшно от опасенията, които има Тошко Йорданов. Вътре се обсъжда бюджет без числа. Приема се бюджет ангро. Това е най-страшното, че партиите, които са в пленарната зала - ГЕРБ, БСП и ДПС наистина не проявяват грижа към бюджета. Напротив днес бюджетът на НЗОК се ползва като спирачка, за да не бъдат обсъдени и приети на комисия Закона за съдебната власт и този за бюрото за защита на свидетели. Те издевателстват над здравната система, над лекарите и над болните. Блокират приемането на законите, с които започва съдебната реформа. Няма такъв друг случай, в който се обсъжда бюджет без да са ясни парите, възмути се съпредседателката на ИБГНИ Мая Манолова.

Това се прави на инат, абсолютно безотговорно. Нямам притеснения, че този бюджет ще бъде избушен. Не, няма да бъде, категорична бе Манолова. 

"Демократична България" излезе от зала, за да участваме в консултации с останалите колеги, за да решим как да продължим работата - от една страна приемането на бюджета, от друга законите за съдебната реформа. От няколко дни бюджетната процедура се използва, за да не се позволи да се пристъпи към обсъждане на измененията в Закона за съдебната власт. Ние днес стигнахме върха до това извиване на ръце, на ДПС основно, както и на ГЕРБ от една страна, БСП все още лавира и се надявам, че ще направят правилният избор, каза и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той подчерта, че за коалицията е много важно да бъде приет бюджета. Припомни и, че утре Законът за съдебната власт и този за бюрото за защита ще се гледат на комисия. Иванов обясни, че е обнадежден от консултациите с останалите партии на протеста, че тези два закона също ще бъдат приети преди да се разпусне Народното събрание.