Стотици строители на пътища от цялата страна протестират пред парламента (Обновява се, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10166725 www.24chasa.bg
Стотици строители на пътища от цялата страна протестират пред парламента. СНИМКИ: Румяна Тонева

Стотици строители на пътища от цялата страна в момента протестират пред парламента. Сложили са жълти и оранжеви жилетки, каски и са с български флагчета в ръце. 

"Искаме парите си", скандират пред Народното събрание те.

 Някои от тях държат и плакати с надписи "Няма да се откажем", "Не сме политически подлоги", "Свобода за бизнеса", "Няма да позволя да ме мачкат".

Стотици строители на пътища от цялата страна протестират пред парламента (Обновява се, снимки)

Те искат да им се плати изработеното, да се възстановят процедурите по поддържане на пътищата и по програма за развитие на пътната инфраструктура.

Стотици строители на пътища от цялата страна протестират пред парламента (Обновява се, снимки)

Членът на Управителния съвет на Браншовата камара "Пътища" Георги Кючуков заяви пред журналисти, че неразплатените от държавата пари за извършена работа през тази година са към 800 милиона лева. Работници съобщиха, че между три и пет месеца не са получавали заплати. Кючуков каза, че в протеста се очаква да се включат минимум 3000 души - работници от пътностроителните фирми.

Стотици строители на пътища от цялата страна протестират пред парламента (Обновява се, снимки)

От шест месеца държавата е абдикирала от пътностроителния бранш, няма никакви плащания и яснота дали такива ще има изобщо, каза Кючуков. Фирмите са притеснени и от това, че няма яснота дали ще се възлагат нови строителни работи.

Стотици строители на пътища от цялата страна протестират пред парламента (Обновява се, снимки)

Кючуков добави, че има дори неразплатени плащания от миналата зима за почистването на пътища. Имало подписани договори за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, но регионалното министерство ги определя като незаконни. Дали ще бъдат почистени тази зима пътищата, ще зависи от плащанията по тези договори, допълни Кючуков.

Стотици строители на пътища от цялата страна протестират пред парламента (Обновява се, снимки)

От Браншовата камара "Пътища" искат разплащане на натрупаните задължения към изпълнителите от пътния бранш от страна на държавата, възстановяване на текущите възлагания, за поддържане на пътищата в допустимо експлоатационно състояние, както и разписан план - програма за развитие на републиканската пътна мрежа.

Стотици строители на пътища от цялата страна протестират пред парламента (Обновява се, снимки)

Към 9.34 часа: Малко по-късно протестиращите строители тръгнаха от парламента към сградата на правителството на бул. "Дондуков" 1. Основното им искане е да им бъдат изплатени 800-те млн. лева. Георги Златев от браншовата камара "Пътища" каза, че до края на годината ще станат 1,3 млрд. лв. 

"Ако тук са 3000 души, 200 000 са работниците в пътните фирми, допълнително към бранша има компании, които доставят материали, суровини и осигуряват транспорт. Така това неплащане засяга половин милион строители в държавата", каза Златев. Той даде пример, че за пътя между Самоков и София се дължат 15 млн. лева, за довършителните работи за София-Перник при Драгичево 800 000 лева.

Миналата седмица е имало среща, в която е участвал служебният министър на финансите Асен Василев, но до момента не е преведена и стотинка. Златев смята, че изявленията на министри, че пътните фирми строят незаконно настройва хората срещу тях, затруднява отношенията им с банките и затова в протеста участваха и хора с плакати "Не сме бандити". 

По време на шествието Милена Димитрова от радомирската строителна фирма казва, че работят честно, но не са получавали пари отдавна. Фирма с дългогодишен опит отива към дъното, каза тя и поиска сигурност.

Правим стария път от Ловеч към София, казва Тодор Михайлов от "Виа строй" - Ловеч. Работихме в Троян, направихме пътя от Троян до Беклемето, този път сме го свършили, една година вече стана, но няма пари. И затова сме тук, утрешния ден няма да има работа за нас. 

Пред президенството сме, защото служебното правителство е негова отговорност, каквото каже той - става. И ние сме хора, и ние искаме да ядем. 

Искаме да си вземем парите. В момента имаме обекти в Пловдив, но и по магистралите работим, правихме ремонта при Стара Загора на "Тракия", казва Георги от "Европейски пътища". Райна, която е кантарджийка, е на протеста, за да си получават заплати редовно и изцяло, а на части.

Искаме да ни дадат заплатите, втори месец не сме ги вземали, казва Илия Велев, технически ръководител в хасковската фирма "АБ" АД. Казва, че в момента  правят пътя Хасково - Симеоновград, работят и на магистрала "Марица" по едно свлачище. Получават заплати, но авансово и на части. Велев смята, че както трябва да има пари за пенсионери и майки с деца, така и държавата да плаща на фирмите, които е наела и с които има договори.  Настоява за актуализацията на бюджета, за да има за всички. 

В хилядния протест са и строители на "Автомагистрали Хемус", които работят по първите три лота на аутобана. "Всеки ден сме на работа и в събота, и в неделя. Юри Асенов казва, че от три месеца не са получавали пари. Да дойдат и да видят дали не работим.

Млади хора напуснаха, заминаха по чужбините - багеристи, фадромисти, да берат домати по Англия и Франция, възмущават се от фирмата. Материали далежават по магистралата за хиляди и хиляди левове. Може би до Павликени щяхме да стигнем, казват строителите. 

Към 9.56 часа: Строителите спряха пред президентството. Чуват се викове оставка, свирки и сирени.

Към 10.25 часа: "Искаме си изработеното. Следващия път ще докараме 30-тонна техника. Ще изкъртим паветата. Не се издържа, три месеца без пари". Това скандираха пред сградата на правителството от "Автомагистрали Хемус".

Към 10,53 часа, след като шествието мина и по "Дондуков", протестък приключи пред парламента. "Тръгваме си, защото ни чакат за бетон. Ще я правим магистралата и без пари", каза на тръгване един от строителите.