Асен Василев с оферта към строителните фирми: анекси и разплащане на равни вноски

https://www.24chasa.bg/novini/article/10167710 www.24chasa.bg
Асен Василев

Предложението на  служебния финансов министър бе направено, след като по негово предложение бюджетна комисия отпуска допълнително 220 млн. лв. за пътния бранш

Допълнителни 220 млн. лв. през актуализирания бюджет да се използват за изплащане на част от дължимите от АПИ пари към строителните фирми. Това реши бюджетната комисия по предложение на служебния финансов министър Асен Василев.
Парите са част от дължимите от неизплатените 1,3 млрд. лева към фирми от бранша. Останалата част от задълженията да се платят на две равни вноски през 2022 и 2023 г. , решиха депутатите на второ четене.
За да се изпълни това обещание, финансовото министерство предлага да се позволи на агенцията да сключи анекси с фирмите-изпълнители, за да станат договорите валидни. Предлага и плащането по тези договори да става за петгодишен период на равни интервали, започвайки през 2022 г.
Пред депутатите, министър Василев припомни, че проблемът на строителните фирми, като "Автомагистрали - Черно море", са договорите, направени с АПИ по Закона за обществени поръчки. Агенция "Пътна инфраструктура" е направила възлагания в пъти над стойността на договорите със строителните фирми. Например по договори за 20 млн. лева се правят възлагания за 200 милиона лева, каквато е масовата практика в АПИ, каза Василев. Това е незаконно, защото ЗОП позволява възлаганията да са до 50 процента над стойността на договора, уточни той. Другият начин, според министъра е, фирмите да си търсят правата по съдебен ред.
Общата стойност, на това което ще бъде изработено до края на година и което все още не е разплатено, е 1,3 милиарда лева. Иначе възлаганията от АПИ към фирмите са за 3,7 млрд. лева, но дейности за останалата част няма, каза Василев пред комисията.
Той добави още, че парите, предвидени за регионалното министерство в актуализацията на бюджета са достатъчни за зимното почистване и за неотложни разходи, които могат да се осигурят от АПИ.
Ние предлагаме и "затягане на кранчета" - в АПИ има списък с неизрядни изпълнители, който сега е пожелателен , но ще стане задължителен за изпълнение, каза финансовият министър. Правим така, че да има само банкови гаранции за изпълнение на договорите, а не застраховки. Даваните аванси на фирмите също задължително ще са с банкови гаранции от страна на изпълнителите, каза Асен Василев.
По повод репликата на депутата от ДПС Йордан Цонев застраховките за изпълненията на договори да се признават, защото са по-евтини за фирмите от банковите гаранции, Василев заяви: „Ако се позволят застраховки по договорите вместо банкови гаранции, предупреждавам, че има застрахователни фирми, които не са капитализирани и издават застраховки за огромни суми. Ако държавата опита да си вземе парите от тях, ще се стигне до срив в застрахователния сектор“.