Бюджетната комисия обсъжда актуализацията на държавните финанси

https://www.24chasa.bg/novini/article/10168233 www.24chasa.bg
Асен Василев

Заради многото предложения се бави  началото на пленарното заседание, което трябваше да започне в 14 часа

Над 60 предложения за промени между първо и второ четене са направени от депутати от всички парламентарни групи по бюджета на държавата. Бюджетната комисия ги разглежда с ускорено темпо в момента, тъй като пленарното заседание, което трябваше да започне в 14 часа изчаква финалното решение на ресорната комисия.
Гласуването на предложенията, със съгласието на всички депутати от комисията е на принципа до зала да бъдат допуснати само тези предложения, чийто срок изтича в края на тази година. Останалите ще влязат в зала, ако бъдат записани в бюджета за догодина.
Стартовото предложение на служебния кабинет бе за по висока приходна част от 2 милиарда лева, а разходната част да се увеличи с 1,8 млрд. лв.
Преди това депутатите от бюджетната комисия обсъдиха и казуса от снощи с актуализацията на бюджета на НЗОК. При неговото гласуване, депутатите реално одобриха повече плащания, отколкото има обезпечение като финансов ресурс. Така те се върнаха в бюджетна комисия, която от своя страна реши да има балансирано салдо, което ще се състои, ако бъдат изключени вчерашните допълнителни разходи.
Още в началото на днешното заседанието на бюджетната комисия то бе напуснато от групата на ГЕРБ-СДС като аргумента на бившият финансов министър Кирил Ананиев е, че не искат с допълнителни дебати да усложнява и без това тромавата процедура по приемането на актуализацията на бюджета в ресорната комисия. Всички аргументи на ГЕРБ-СДС ще бъдат изложени директно в пленарната зала. Пред журналисти, Ананиев уточни, че прогнозира , че всички тези промени ще увеличат дефицита от сегашните 3,9% до 5%.