Магдалинчев: Промените в съдебната власт целят нов състав на ВСС да избере шеф на ВКС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10168795 www.24chasa.bg
Представляващият ВСС Боян Магдалинчев и главният прокурор Иван Гешев СНИМКА: Румяна Тонева

Нов състав на Висшия съдебен съвет да избере председателя на ВКС е целта на промените за съдебната власт, които "Демократична България" е предложила. Това обясни представляващия ВСС Боян Магдаличнев сред поредното прекратено заседание на правната комисия в парламента, на което бе разгледан законопроекта предвиждащ промени всъстава на ВСС и закриване на специализираното правосъдие.

Нов председател на ВКС трябва да бъде избран, поради изтичането на мандата му на 10 февруари. По закон процедурата трябва да се открие не по-рано от 6 месеца преди изтичането на мандата и не по-късно от 4 месеца.

"Това е една от истинските причини, поради която се прави опит за част от тези промени. Няма какво да се лъжем, това е самата истина", коментира Магдалинчев.

"Надявам се интересите на българските граждани и общество да са на първо място въпреки че съм скептик вече", коментира и главният прокурор Иван Гешев в края на заседанието, след като оспори пред депутатите закриването на специализираните съд и прокуратура.