Христо Иванов: ВСС трябваше отдавна да са си обрали крушите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10168827 www.24chasa.bg
ХРИСТО ИВАНОВ

"Този Висш съдебен съвет е загубил всякакво обществено доверие. Тези хора, ако имаха минимална чувствителност към общественото мнение щяха да са си обрали отдавна крушите от сградата. Аз искам тяхната оставка", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в отговор на тезата на Боян Магдалинчев, че целта на законопроекта на ДБ за промени в правосъдието е друг състав на съвета да избере председател на ВКС.

Идеята за промена във ВСС е да се даде възможност мнението на професионалистите в съдилищата да тежи повече, обясни Иванов. Според него много хора ги е страх и много хора не искат тази тема да стигне до гласуване в пленарната зала и затова на няколко пъти бе прекъсвано заседанието на правната комисия.

Той коментира и предложението на ДБ да се закрие специализираното правосъдие. "Става дума за един политически съд. Той беше създаден от Цветан Цветанов и компания като политически репресивен съд, който едновременно да отклони темата за реформата на прокуратурата, създавайки поредния фалшив орган. В България има над 30 антикорупционни органа", каза Иванов.

"Как така стана, че Гешев не забеляза Пеевски по делото КТБ? Как така журналисти откриха, че пеевски е над 100 пъти споменаван по делата за КТБ? Наблюдаващ прокурор по това дело беше Гешев. Да отговори какво бешенеговото вътрешно убеждение, че не го забеляза. Защото държавният департамент и финансовото министерство на щатите го забеляза и ние всички плащаме цената за това", каза още Иванов и поиска от Гешев да обясни каква е цената за това, че в последния доклад за инвестиционната привлекателност на страната ни, "България" и "корупция" са споменати в едно изречение 24 пъти.

"Знаете ли нашите деца, които се надяват да си намерят работа в България каква цена плащат за това? За работните места, които не са открити тук и инвестициите, които не са направени", допълни той.

"Всичко започна с онази фраза на Борисов: "Ние ги хващаме, те ги пускат!" Затова беше създадено специализираното правосъдие. Да има паралелен съд, в който като ги хванат набелязаните за хващане, да им се произнесат съответните мерки и да бъдат вкарани зад решетките, ама не като произнесена присъда, а като репресия под формата на мярка за неотклонение", добави Иванов.