50 лева глоба при липса или негоден пожарогасител в колата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10169406 www.24chasa.bg
Нови изисквания към пожарогасителите в превозните средства предвиждат промени в закон.

50 лв. глоба при липса на пожарогасител предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които са публикувани за обществено обсъждане. В момента санкцията е 20 лв.

Изисква се уредите за гасене на пожари в превозните средства да минават сервизно обслужване, което се доказва със стикер. Ако това не е станало, отново се налага глоба.

За въвеждане на предвидените изменения се предвижда 6-месечен преходен период.

Мотивът за направените промени е колите, камиони, автобуси и други превозни средства, вкл. трамваи и колесни трактори, да бъдат оборудвани с пожарогасители, които са обслужени, с което ще се повиши безопасността на водачите и пътниците в превозните средства и ще се намалят материалните щети при пожари на ППС, пише в мотивите.

На година 25% от регистрираните пожари със загуби и около 6% от всички пожари са в пътни превозни средства. Наличието на правилно подбрани и технически изправни пожарогасители ще доведе до намаляване на щетите.

Средно на годишна база възникват около 2100 пожара в пътни превозни средства, в резултат на които се унищожават около 1100 леки автомобила, 150 товарни МПС и около 60 автобуса.

Според мястото на възникване повече от половината пожари в ППС са възникнали в двигателния отсек на превозните средства, а около 20% - в купето на ППС.

В тази връзка, с оглед повишаването на безопасността е от съществено значение да се предвидят изисквания към пожарогасителите, които да осигурят възможност за ефективна реакция при възникване на пожар.