Телефон бижу с лика на Путин намерен при ареста на Брендо в Киев

https://www.24chasa.bg/novini/article/10169503 www.24chasa.bg
Евелин Банев-Брендо е арестуван на 6 септември близо до Киев. СНИМКИ: НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ НА УКРАЙНА

Кокаиновият крал се издирва от 3 държави, за да лежи за наркотрафик. През 2018 г. с най-лека мярка “подписка” и забрана да напуска България той изчезва

Уникален телефон с лика на Владимир Путин е ползвал арестуваният в Киев кокаинов крал Евелин Банев-Брендо, пишат местните медии и прилагат снимка на апарата.

На джиесема, конфискуван от украинската полиция, е гравиран ликът на президента на Русия. Освен образа на Путин на гърба има напдис Supremo Tre Volte (в превод - “Три пъти превъзходен”, от трите му мандата като държавен глава на Русия). Освен от злато апаратът е изработен и от черен титан. Италианска бижутерийна компания пусна 99 бройки от бутиковия телефон преди години. Цената му е около 3 хиляди долара.

Хора, които добре познават навиците на българина, осъден в три държави заради наркотрафик, твърдят, че той не ползвал мобилен телефон, за да не бъде проследяван. Възможно е апаратът да е на един от другите арестувани заедно с Брендо, които са румънец и молдовец.

Полицията в Киев е арестувала Евелин Банев-Брендо на 6 септември в къща недалеч от столицата. Българинът я е наел под наем и живеел там под чуждо име.

Брендо се издирваше с червена бюлетина в Интерпол от няколко години. Той има три присъди. В Италия е наказан с 20 г. затвор заради наркотрафик по шумното дело “Кокаинови крале”, в Румъния - на 10 г. за същото престъпление, а в България на 6 години заради пране на пари от наркотрафик.

В Украйна Брендо отново се е занимавал с наркотици, се вижда от съобщението на полицията и прокуратурата в Киев.

При претърсване на дома му са намерили нарколаборатория и посеви от канабис с най-високо качество.

Конфискувани

са растения

марихуана,

оборудване за отглеждането им, 39 пакета с готова за пласиране трева и фалшиви документи.

Окръжната прокуратура в Киев е поискала задържането на Евелин Банев за 40 дни. Обвинен е за производство, закупуване, съхранение, продажба на наркотични вещества и отглеждане на канабис. Индийският коноп е новост в биографията на международния наркотрафикант от Тополовград.

Брендо винаги е свързван с трафик на кокаин в огромни количества от Южна Америка към Европа. Разследван е за това още от 2000 г.

Прокуратурата в България е информирана от Украйна за ареста на Брендо във вторник, а в четвъртък са изпратени документи за екстрадицията му у нас. Властите в Киев са изпратили пръстови отпечатъци и снимки на 56-годишния мъж.

В трите дела, по които е осъден, става дума за разбити канали за трафик на кокаин. В България Брендо е осъден, защото е прал пари от каналите на Атанас Генов и Ивайло Хаселбърт. И двете организации са разбити през 2000 и 2005 г., босовете са излежали присъдите си, а дрогата е заловена.

През 2012 г. италианските карабинери провеждат поредната акция срещу трафика на кокаин в периода 2006 - 2008 г. Организатор и финансист е Евелин Банев, за което го уличават в самопризнания и хора от неговата банда - българинът Радослав Атанасов и италианецът Антонио Мелато. Над 800 кг от този канал също са задържани.

През 2011 г., докато Брендо още е на свобода, в Румъния

пропада и

сделката му

за 51 кг кокаин

с агент под

прикритие

Дрогата е конфискувана.

Когато Евелин Банев е в италианския арест, през декември 2012 г. испанската полиция залавя кораба “Св. Николай” с български екипаж на борда. Връзка с Брендо и натоварения с 2,7 тона кокаин плавателен съд обаче не е открита.

През февруари 2014 г. френската полиция атакува кораб в териториалните ѝ води. На борда има автомобили от рали “Дакар”, в чиито гуми са намерени 1,4 тона кокаин. Отново се търси връзка между Брендо и тази пратка, но такава не е открита. Месец след операцията на френските власти Брендо е освободен от италианския арест и идва в България.

Случаят с Евелин

Банев е

парадоксален и

емблематичен

Той беше арестуван през 2012 г. в България по разследването в Италия за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Докато беше в ареста в Италия, у нас въоръжени бандити отвлякоха дъщеря му Лара пред дома на семейството в “Бояна”. Момичето беше в неизвестност 40 дни и мистериозно се появи пред 6-о районно на МВР в София. Нито похитителите, нито поръчителите бяха открити.

Брендо вече имаше висящо дело у нас и заради него беше доведен тук.

В средата на 2017 г. Румъния го осъди на 10 г. затвор отново за трафик на кокаин. Издирваха го с червена бюлетина в Интерпол, но румънците така и не казаха кой ще покрие разходите по екстрадирането му, затова България отказва предаването му.

През декември 2017 г. Италия го наказа с 20 г. затвор окончателно. Брендо продължаваше да се разхожда на свобода в България, защото делото му тук не беше приключило, а то е с приоритет. Но по него не е имало законово основание да го задържат. Окончателната му присъда от 6 години за пране на пари в България стана факт на 26 април 2018 г.

Съдът изпрати мотивите си на прокуратурата и бе наредено на съдебната охрана да го намери и отведе в затвора. Естествено, Брендо не беше открит на своя адрес и въпреки най-леката мярка “подписка” и забраната да напуска държавата той изчезна.

Междувременно по делото в България бяха оправдани съпругата Моника и балдъзата му Десислава. Брат му Симо Карайчев беше осъден условно. Всички те са в България.

Докато Брендо се издирваше по цял свят, останалите българи, осъдени по делото “Кокаинови крале” в Италия, излежаха присъдите си. Те бяха върнати у нас преди няколко години, а съдилищата ги пуснаха предсрочно от затвора.

Кокаиновият крал се издирва от 3 държави,за да лежи за наркотрафик. През 2018 г.с най-лека мярка “подписка” и забрана да напуска България той изчезва/

Италианецът, който “закова” Евелин Банев, пресметна,

че е спечелил поне 100 млн. евро от трафик на 40 т кокаин в Европа.

Джузепе Джорджино

настоява пред “24 часа”

през 2017 г., ако

българинът бъде

хванат, да изтърпи

присъдата си в Торино

Брендо да изтърпи присъдата си в Италия, ако бъде заловен. Той не е неоткриваем.

Това призова в интервю за “24 часа” през 2017 г. Джузепе Джорджино. Той командва спецзвеното на карабинерите в Торино, което разследва Евелин Банев и неговата организация за наркотрафик. Именно от следите, по които тръгнаха италианските експерти, се стигна и до разплитането на престъпната мрежа, а години по-късно и до окончателното осъждане в Италия на повечето от участниците в нея.

Банев е разполагал със сътрудници, които редовно са пътували до Италия. Но той лично никога не е пътувал до там в онзи период. Джузепе Джорджино обяснява, че разплитането на мрежата става след разследвания, свързани с българско-италианския брокер на дрога Николай Силвия Йовчев. Властите в Торино достигат до членовете в организацията на Брендо - Тинко Гарев, Матей Боев, Радослав Атанасов. Възстановена е цялата структура, заловени са пратки и са запорирани пари в цяла Европа.

През 2008 г. се стигнало до изтичане на информация, малко преди Банев да бъде заловен. По думите на Джорджино информацията за подготвяната операция е изтекла след среща в “Евроджъст” в Хага. Джузепе Джорджино се зарече, че Брендо ще изтърпи присъдата си в Италия, ако бъде намерен.

По негови изчисления през 2006-2008 г. Банев е успял да внесе около 40 тона кокаин в Европа. Въпреки многото заловени пратки, той е спечелил поне 100 млн. евро. В Швейцария е била запорирана сума на българина за около 10 млн. евро.

Преди 4 г., когато италианецът дава интервюто, Банев вече е осъден. Според Джорджино, ако не е била активната помощ в България на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, акцията в Италия нямало да има успех.